2014
Ooops vad tiden flyger iväg, redan 1:a advent!
Så vad passar bättre än att ladda upp årets julkort som nu ligger på första sidan.
Senaste månaderna har bestått av jobb och åter jobb, vilket är superhärligt!
Nu kommer en tid med kanske mindre träning för vissa som inte har tillgång till ridhus och då kan det vara bra att fylla på reserverna både hos dig och din häst, så planera gärna in en behandling när hästen ändå vilar, då den kan tillgodogöra sig återhämtningen ännu bättre och vara ännu mer på topp när träningar och tävlingar drar igång igen till nästa år.
Passa även på att önska en julklapp till dig och din häst i form av presentkort på träningar eller behandling.
För dig som kan ta dig till ridhus finns möjlighet att träna i Blädinge (Alvesta), Södra Åreda (Växjö), Tegnaby (Växjö), Ingelstad och Älmhult. Hör av dig för mer info!
Sitsträningskurs
Den 12:e oktober har jag sitstränings kurs hemma hos mig.
Vi kör igång vid 9.00 och slutar ca 17.00
Du rider på din häst två pass under dagen, ett på fm och ett på em. Innan du sitter upp på din häst har du fått sitta på sitsmaskinen och mjukat upp dig.
Teoretisk genomgång av sitsen på morgonen.
Lunch finns att köpa på plats, måste bokas i förväg. Meddela om du är allergisk mot något.
Kostnad 750kr
Din häst får gå i egen hage under dagen.
Vid dåligt väder ställs kursen in då det inte finns tillgång till ridhus.
Välkommen med din anmälan!
Nu kan du träna för mig i Alvesta också, nämligen i Blädinge ridhus måndagar jämna veckor. Hör av dig för bokning och mer info!
För dig som tävlar eller vill tävla framöver....
Då de flesta inte vet vad som krävs när man rider ett program, har jag tänkt att vi träffas och går igenom dressyrprogrammen LC och LB. Vad krävs enligt dressyrdomarna? Vad tittar de efter? Hur rider jag vägarna? Ett ypperligt tillfälle att träffa andra i samma situation och peppa varandra inför nya utmaningar och mål.
Det går vi igenom den 30 september hemma hos mig eller den 1 oktober i Växjö.
Kostnad 100kr
Välkommen med din anmälan!
Nytt för hösten är också en prishöjning på lektioner, det kostar nu 320kr för 45 min.
Problem med uppladdning av filmerna från Anja kursen fortfarande!! Tyvärr har hemsidenissarna inte fått rätt på problemet men jag återkommer så fort det funkar igen.
Anja Berans kurs på Sparreholm slott 8-9 augusti
Jag är så enormt nöjd med min häst och med hela kursen! "Anja you rock!"
Vi har fått så många fina kommentarer av alla så jag blir alldeles rörd! Min häst är numera kallad Emil i Lönneberga för alla sina rävar bak öronen. Ja han är en buse... men han kan när han vill, det gäller bara att få fram hans "vill" när jag också vill. Det har vi jobbat enormt med under alla år och det har gett resultat. Kommentarer som "Det är inte varje dag man går in ridhuset och bara ler när man kollar ekipagen", Andra kommentarer som vi fick höra var att det såg så lugnt och harmoniskt ut, han var en av de hästarna som rörde sig mest igenom kroppen, att han hade fina rörelser, han är personlig osv. Inte för att det spelar någon roll egentligen vad andra tycker men ibland är det faktiskt kul att själv få höra positiv respons och inte bara ge. Sista passet vi gjorde, så när det var slut så ställde sig en av åskådarna upp och sa hur mycket de tyckte om min häst =) några ville ta med honom hem också hihi... ja han lämnade nog ingen oberörd.
Jag och Zorro har haft en lång resa ihop, det har inte alltid varit lätt men jag är stolt över hur bra det har blivit. Från att ha varit den fula ankungen som var så otroligt introvert och avstängd, mager, eländig och väldigt svag när jag tog mig an honom, som nu verkligen har blommat det sista året. Han kommer fortsätta utvecklas massor och han har en potential som heter duga. Jag är också stolt över honom för att ha stått i transporten i 6 timmar upp till kursen och 6 timmar hem från kursen för min skull. Så detta blogginlägg tillägnas min vackra häst Zorro! Jag älskar dig av hela mitt hjärta!
Då var höst terminens planering igån och du kan börja boka in dig på både fasta och enstaka träningar. Enstaka träningar kan bokas vardagar. Fasta se nedan.
I Södra Åreda är det träningar ojämna veckor på lördagar.
I Tegnaby är det träningar jämna vekor på lördagar.
I Älmhult är det träningar den 17/8, 31/8, 14/9, 28/9, 19/10, 9/11, 23/11, 7/12, 21/12.
Anmäl dig snarast för att vara säker på en plats!
Välkommen!
I am back!!
Givetvis hade jag inget internet när jag kom tillbaka från tyskland... men nu äntligen har jag fått det och håller på att lägga in alla filmer på hemsidan från hela veckan.
Jag är så nöjd med kursen!! Kunde inte varit bättre, sista dagarna gick vi igenom passage, ökad trav, galopp, piruetter och byten. I allt vi har gått igenom har de visat hur de lär in de olika momenten från en häst som aldrig har gjort det till de mer utbildade hästarna.
Alla hästar som var där är mestadels hästar som har "räddats" på ett eller annat vis. Hästar som inte duger tillräckligt som de har skolat om och fått i bra skick, slakthästar osv.
Så det är inga "gångartshästar" dyrt inköpta men det visar ju ganska tydligt på att man kan göra underverk med de flesta hästar oavsett om de ser lite tjosan hejsan ut. Alla hästarna har skolats upp i de svåra rörelserna, som varit där. Anja uttryckte själv att röntgen är mest till för de som vill hitta ett problem hos hästen och få den utdömd för att kunna köpa ny och det finns ju en stor sanning i det. Hade människan istället lärt sig bra ridning och börjat se vad just den hästen behöver hade vi haft massor av hästar kvar i livet. För allt arbete vi har fått se är gjort utan spänning hos hästarna, med EGEN bärighet och balans dvs inga hästar som hänger i tyglarna och inga ben som håller på att vrida ur magen på de heller. Mjukt och metodiskt och anpassat efter varje hästs förmåga och utveckling. Hon påvisar också skillnaden i kvalite i utförandet av de olika rörelserna, tex ska en galopp piruett inte utföras genom att hästen slänger/kastar sig upp och ner åt sidan, som man alltid ser på de stora tävlingarna. Som sagt jag kan inte lovorda det mer utan bara påvisa hur det kan va istället för den moderna ridningen. Det är kanske inget för den otålige men för den som verkligen vill sin häst väl så rekommenderar jag dig att börja titta på den klassiska ridkonsten. Välkommen med ditt intresse!!
Successivt under veckan ska jag försöka lägga in alla filmerna jag kunnat ta (hade velat ta ännu mer som jag missat filma men men) så håll utkik!
Se under fliken info/kontakt och fliken Anja Beran
Så har fjärde dagen passerat.. jag är mer än nöjd!
Det enda jobbiga är att minneskortet på telefonen börjar ta slut pga allt fotande och filmande.
Vi har varit på ett stuteri som heter Schwaiganger i Bayern. Gigantiskt stort, ca 300 hästar, massor med hingstar, raser av noriker, haflinger och tyskt varmblod. Underbar omgivning med bergen som omringar området.
Vi har gått igenom piaffen, när och varför man använder den och självklart hur den ska utföras. Kan säga att jag sällan sett så bra piaffer utföras innan och det är ju ledsamt...
Vi har gått igenom spansk skritt och spansk trav, hur de ska utföras och vad det är bra för, samt även skillnaden på spansk trav och ökad trav, det finns ju en hel del som missförstått det hela...
Ja som sagt, jag njuter i fulla drag, längtar mer och mer hem till pållarna för fortsatt träning och framförallt inför Anjas besök i Sverige, då jag och Zorro packar väskorna för träning :)
Kolla gärna bilder och eventuet om jag lyckas ladda upp film på facebook och instagram!!! Om inget annat så ska jag ladda upp vid hemkomst!
Wow vilken resa! En vecka hos Anja Beran med fantastiskt trevliga, öppna människor från hela världen. Jag har skapat många nya kontakter med många intressanta människor. Vi började gårdagen med arbete med den unga hästen och avslutade med sitsen och dess inverkan. Idag har vi gått igenom sidvärtsrörelser och arbete vid hand och långa tyglar.
Vi har också lyckats ta oss till en hästsportsaffär trots trötthet så glider vi nog alla runt på rosa moln av lycka. Allt detta i en underbar miljö. Det känns som jag bor på en alptopp då jag har utsikt som heter duga och en nerförsbacke som är som bergochdalbana i lutning. Husen ser precis ut som på bilder, om inte ännu vackrare i verkligheten. Till detta får vi dessutom god mat.
Hade det inte varit så svårt att ladda upp filmer på facebook och instagram så skulle jag gjort det men telefonen strejkar...
Men för den nyfikne kommer jag ladda upp när jag kommer hem.
Vilken sommar!!
Tiden flyger iväg och jag har inte bloggat på ett tag. Det har varit en aning hektiskt en tid och jag har hunnit avverka bland annat anatomiföreläsning av Gillian Higgins, en underbar människa som bland annat samarbetar med Veterinär Gerd Heuschmann och i sin tur Anja Beran, så knyts säcken ihop av kunskap med personer som jag gillar, som har ett samarbete direkt och indirekt, vilket känns riktigt nice! Det blir bara bättre och bättre. Så att lära ut Klassisk Ridkonst som är den träning för hästen som är helt klart uppbyggande och inte nerbrytande som den så kallade moderna ridningen många gånger är, enligt forskning dessutom(!), känns gott i själen.
Lika uppbyggande är det inte att se dressyrtävlingarna i Falsterbo. Man ser "stjärnekipage" på högsta nivå utföra program som ser så fruktansvärt illa ut och dessutom få högsta poäng och folkets jubel. Bu säger jag, för det var bara spänning i flertalet av hästarna. De var så spända att två av hästarna höll på att trilla i travökningarna. Det är inte hästen som självmant har den spänningen utan det är ryttarna som sätter den spänningen i hästen. Katastrofalt skulle Anja säga... nåväl, förutom det så var dagen i Falsterbo till stor belåtelse med goa och glada resekamrater och bra fynd!
Sommarkurserna avlöpte väl också. Mycket hann tryckas in på tre dagar med bland annat hästens biomekanik teori och film, hästens takt, ryttarens sits och film därtill och givetvis mycket ridning och god hemlagad mat och fika. Jag är väldigt nöjd med hela upplägget och ett smakprov från kursen kan se på bilden intill.
Nu drar det ihop sig för en vecka i Tyskland hos Anja Beran med människor från hela världen, ska bli så roligt, inspirerande och lärorikt. Har lovat att lägga ut bilder och blogga om detta, så det är bäst jag håller mitt ord. På återseende!
Sommarkurs
Några platser kvar de sista sommarkurserna den 16-18 juni och den 30juli-1 augusti.
Läs mer här.
Åker till Göteborg den 8 juni
Behöver du behandling till din häst eller vill du träna, hör av dig snarast!
Semester
Jag är tillgänglig för behandlingar och träningar den största delen av sommaren men är en vecka i Tyskland för fortsatt utbildning hos Anja Beran.
Så hör av dig efter hur du vill och kan träna. De bokade träningarna kör igång i augusti igen.
Boka behandling eller konsultation runt Tingsryd, Markaryd, Örkelljunga
Behöver du kolla din häst eller vet du att den behöver behandling?
Boka när jag är på genomresa i,
Tingsryd med omnejd den 25 maj
Strömsnäsbruk, Markaryd, Örkelljunga, Våxtorp den 27 maj
Anmäl dig här
Boka behandling du som bor runt Hässleholm, Höör, Sjöbo, Markaryd, Örkelljunga, se nedan!
Den 13 maj och 27 maj finns möjlighet för dig runt Markaryd, Örkelljunga, Våxtorp för behandling.
Den 19 maj finns möjlighet för dig runt Osby, Hässleholm, Hörby, Höör eller Sjöbo för behandling.
Hör av dig här nedan i formuläret eller via mail camilla.lundquist@gmail.com eller telefon 0705477967
Välkommen!
Se länken här, ett videoklipp med en tjej som rider utan sadel och träns och gör grand prix rörelser. Vackert och precis som det ska vara!
Länk till Studie om böjprov!
Precis som veterinär Lars Roepstoff säger " Är hästen ohalt vid ridning, så spelar det ingen roll om den har reaktion vid böjprov."
Sadelprovning 16 april
Ny tid för sadelprovning är den 16 april, för er som bor runt Älmhult och Växjö med omnejd.
Catrin Henriksson är proffessionell sadelutprovare och har ett fantastiskt bra öga för vad som passar dig och din häst.
Hör av dig till mig eller direkt till Catrin www.dressyr.se 0707592310 för mer info och bokning.
Välkommen!
Boka behandling eller träning Kalmar/Öland
Den 3-4 april åker jag till Kalmar och Öland. Passa på att boka behandling eller träning! Även för dig som bor längs med väg 25, från Växjö.
Hör av dig för att boka eller för mer info.
Välkommen!
Beställa mineraler, föreläsning, sommarkurs!
För dig som snart behöver nya mineraler eller fodertillskott, hör av dig snarast då jag ska beställa denna veckan.
Jag håller föreläsning den 8 april på Dressyrgården i Örkelljunga hos Catrin Henriksson, tema är hur du får en hållbar häst. Vilket också innebär en häst till låga kostnader. Anmäl dig till Catrin på www.dressyr.se eller 0707592310
Anmäl dig till Sommarkurserna redan nu!
Det är 3 dagar fullspäckade med nya kunskaper och övningar för både dig och din häst. Sitsmaskinen kommer vara behjälplig också! God mat är en självklarhet.
Läs mer här
Tänk på att ange helst mer än ett datum för att jag ska kunna sätta ihop grupperna på bästa sätt.
Nya träningstider Bockatorp och Sommarkurserna
De nya träningstidern i Bockatorp
är 6 april, 19 april (obs en lördag), 4 maj, 18 maj, 1 juni. Fler platser finns kvar.
Sommarkurs 3 dagars
För dig som vill träna intensivt i 3 dagar och få ännu bättre sits, form och kommunikation med din häst.
Förkunskaper inga. Från nybörjare till tävlingsryttare.
Det kommer bli ungdomsgrupper och vuxen grupper, så ange flera datum du kan, så ska jag försöka pussla ihop det så mycket som möjligt.
Datum att välja på
25-27 juni
30 juni-2 juli
16-18 juli
30 juli-1 augusti
Läs mer här
Välkommen att höra av dig!! Dela gärna med dig av informationen till andra!
Hur man får bra poäng på dressyrtävling
Jag refererar till Britt Hammar, dressyr domare upp till Grand Prix. Igår var det dags igen för föreläsning i hur du optimerar din tävlingsritt.
Tävlar du regelbundet och undrar varför du inte får så bra poäng på dina ritter? De största problemen är:
Nr1 Att du eller din tränare inte vet man man eftersträvar ur det dressyrprogram du tävlar i.
Nr2 Att du har för bråttom upp i klasserna. Det finns INGA genvägar, du förlorar bara tid på att rusa upp i klasserna utan att få bra bedömning i de lätta klasserna. Det finns tränare som säger att hästen är för bra för att göra de lätta klasserna och det är därför det inte går så bra. Det är fel! Om hästen och ryttaren är så bra så borde de få bra poäng redan i de lätta klasserna. Vissa tränare och ryttare vill kunna mer än vad de kan i nuläget och det handlar mycket prestige, för det låter flashigt att tävla Medelsvår. Men det är inte så flashigt om du får 50% eller kanske mindre. Gör grundjobbet rätt, det lönar sig i slutändan. Det finns en röd tråd genom alla programmen, gör du det med glans i de lätta programmen så har du stor chans att göra det bra i de lite högre.
Igår gick vi igenom vad man eftersträvar i Msv B:1, Msv B:2 Msv B:3. Det är som alltid lika inspirerande att lyssna på Britt och jag kan tänka mig att i hennes protokoll står ofta orden, utmärkt, strålande, perfekt! Det förstår de som lyssnat på Britt varför ;)
Sadeldagar 20 februari och 6 mars
Nu äntligen har vi satt datum!
Ni som varit i kontakt med mig angående sadlar, hör av er snarast om ovanstående datum.
Koll av din gamla sadel och utprovning av ny kostar endast 800kr och tar ca 2 timmar.
Resekostnad 50kr/mil
För mer info se tidigare inlägg eller hör av dig till mig!
Sadelprovning i Älmhult och Växjö. SE HIT!!!!
Är du en av många som har problem med att hitta sadel till din häst?
Då kommer här ett ypperligt tillfälle för dig och din häst!!
Jag och Catrin Henriksson från Örkelljunga, kommer ha sadeldagar i Älmhult och Växjö om intresse finns. Du får din häst genom kollad och en utprovad sadel som PASSAR!
Jag har länge letat efter en sadelprovare som har öga och känsla för vad som läggs på hästens rygg som BÅDE ska passa dig och din häst,... det har Catrin. Jag skulle inte rekommendera Catrin om jag inte själv sett hur hon jobbar och även resultaten efteråt.
Hör av dig senast den 16 februari med din intresseanmälan och så även om du vill få mer info!
Tisdags träningar i Bockatorp!! Vill du vara med??
Anmäl ditt intresse i Formuläret!
Läs mer här.
Vet du att sadelgjorden påverkar hästens prestation???
När hästen springer andas den i takt med den gångart den har. Ju högre gångart desto högre lungkapacitet och vidgning av lungorna krävs. Spända/ömma thoracic serratus muskler tex, kan vara ett tecken på att sadelgjorden sitter för hårt. (Se rödmarkeringen på bilden) Att hästen inte kan prestera det där sista som vi känner att den borde kunna. Den blir trött snabbare. Visar aggression när du kommer med sadeln. "Kommer inte loss" fullt ut vid träning m.m. Vissa märker inte ens av att deras häst presterar sämre eller har ont.
Om sadelgjorden är för hårt åtdragen, då kan inte bröstkorgen och lungorna vidga och sluta sig som de ska och hästen kan inte prestera till 100%. Lungorna fungerar lite som en blåsbälg-vidgas vid inanding och komprimerar vid utandning och vi vet ju alla att vi behöver andas ordentligt när vi tränar och att lungorna bidrar till att blodet cirkulerar i kroppen. Kroppen är beroende av att alla delar fungerar som de ska och blir en del av hjulet nedsatt i kroppen, då kommer de andra delarna att påverkas förr eller senare. OBS! Detta är tyvärr ett vanligt problem!!!
Tänkvärt!
Prova själv att sätta din livrem över bröstkorgen/revbenen och så spänner du lika hårt som du gör på hästen. Sen går du ut och springer en mil med det. När du kommer hem och tar av det, utvärdera då hur det känns. Fundera sen på om du skulle vilja springa med den livremmen 5 dagar i veckan hela året?
Så nästa gång du spänner din sadelgjord, spänn bara några hål i taget. Fundera en gång extra om du verkligen behöver dra åt de där sista hålen eller ligger den kvar ändå? Vilken sits har jag? Kan jag öva upp min egna balans mer och bli trygg i att jag sitter faktiskt bra ändå?
Vill du veta hur din häst mår? Hör av dig för en konsultation via mail camilla.lundquist@gmail.com eller telefon 0705477967.
Välkommen!
Välkommen till den nya fräscha "hemside looken" Gå gärna och kolla runt i de olika flikarna, se lite nya bilder och ny text.
Se länken om ur otroligt viktigt det är att ha rätt sadel till sin häst!
http://www.hippson.se/hippson-tv/sitter-du-bra-i-din-sadel.htm
Träningsinfo till alla!
Vi börjar med träningarna i Älmhult. Jag vet att några som ville va med och träna, inte kunde på söndagar, hör av er till mig och meddela vilken dag/dagar och tid som skulle passa er bättre. Dagtid på vardagar tex, är nog inte så svårt för klubbens del att avvara ridhuset på. Men som sagt hör av er till mig så frågar jag ridklubben.
Träningarna i Södra Åreda är fullbokade med undantag för någon strödag och då kan du som vill vara med och "prova på"-träna anmäla dig, hör av dig för mer info.
Träningarna i Tegnaby finns fortfarande platser kvar. Lördagar jämna veckor. Hör av dig för mer info.
Har du något ställe du vill jag kommer till? Bara säg till!
Gott Nytt År allihopa!
Jag börjar året med att delge några länkar som har fantastisk bäring för alla och givetvis för dig och din häst.
https://www.youtube.com/watch?v=kMNaPmmuHCs&feature=youtube_gdata_player
http://youtu.be/pr0QpwNSaVo
Lyssna på vetenskapsmannen Gregg Braden som har öppnat ögonen och förstått att det handlar inte bara om vetenskap utan om en helhet, dvs vetenskap tillsammans med den spirituella sidan. Vi i västvärlden är tyvärr låååångt efter i den förståelsen men om du tar dig tid att begrunda dessa länkar så kan du få en inblick i den självläkande världen och kanske börja din egen utveckling. Ge dig själv den investeringen. Den är helt gratis! Förstår du inte filmen, se den igen tills du förstår den. Om du tränar för mig, är detta saker som jag väver in successivt, för det är samma sak med hästar, det handlar inte bara om teknik, det handlar också om känsla, det är då du dansar med din häst, det är då allt flyter. Vill du få den känslan? Välkommen att höra av dig!