2013
http://www.horsemagazine.com/thm/2011/08/christoph-hess-dressage-is-harmony-and-balance/
En artikel om Cristoph Hess, ytterligare en som har förstått att den moderna ridningen inte är hållbar för våra hästar, läs och begrunda!
Då var det klart med nästa ridhus också. Nu kan du boka dig till fasta träningar i Tegnaby, Torpa också varannan lördag.
Datum är 8 feb, 22 feb, 8 mars, 22 mars, 5 april, 19 april, 10 maj, 24 maj, 7 juni.
Du bokar dig till alla datumen på en gång. Är det något datum du inte kan som du vet om innan, så betalar du inte för det. Blir jag sjuk återbetalas det frånvarotillfället. Blir du sjuk får du fixa ersättare.
Sprid det till många så blir det mycket mindre respengar!!!
Betalning kan göras i klumpsumma eller månadsvis.
Du kan som vanligt boka enstaka ridlektioner, behandlingar om du vill det också.
Välkommen!
Lite nyheter för 2014!
För att göra det enklare och billigare och för att få ut maximalt av träningen, både för dig som kund och för mig med planering och körning så kommer här ett erbjudande.
Lördagar kommer jag boka fasta tider för träning i ridhus, som du bokar upp dig på. Tiderna är uppbokade varannan vecka och det ridhus du kan välja på i nuläget är i Växjö, Södra Åreda (och det kommer bli på fler ställen men har inte i skrivande stund inte helt klart med allt.) Tycker du varannan vecka är för mycket, kan du gå ihop med en kompis och dela på en plats och rida var fjärde vecka. Detta måste du meddela innan.
Kan du inte något av datumen (som du vet innan) så betalar du inte för det, men skulle du under terminens gång bli sjuk eller dylikt få du skaffa en ersättare eller betala ändå.
Betalning kan ske i en klumpsumma eller månadsvis.
Blir jag sjuk en träning, återbetalas det till dig.
Datum i Södra Åreda
1 feb, 15 feb, 1 mars, 15 mars, 29 mars, 12 april, 26 april, 3 maj, 17 maj, 31 maj.
Vill du hellre ha fasta tider mitt i veckan eller att vi bokar i andra ridhus, hör av dig till mig så löser vi det.
Ridhuskostnaden i Södra Åreda är per gång 60kr och du rider 45 min, 300kr.
Resekostnad tillkommer men ju fler som bokar sig på en gång, desto mindre respengar. Så sprid till alla!
GIVETVIS kan du fortfarande boka lektioner hemma hos dig eller i andra ridhus som passar dig bättre!!!
Välkommen!
Nu äntligen har internet kommit tillbaka efter stormen, tur att det var ganska lindrigt denna gången. Så här kommer lite uppdatering om aktuella händelser.
- Träningarna i Bockatorp (Älmhults ridklubb) blev snabbt uppbokade. Nästa år, om vi skriver nya kontrakt kan det bli fler platser tillgängliga.
- Jag kommer utöka dagarna i Växjö till måndagar, onsdagar och lördagar då det är oftast överfullt de dagar jag är där nu. Start från och med 11 november.
- Filmkväll den 21 november!!
Här ser vi bland annat på en film av Dr. med. vet. Gerd Heuschmann, som visar hur dagens moderna ridning påverkar hästen biomekaniskt och ur hälsoaspekter. Hur det ser ut inne i kroppen när de rids i de olika "stilarna/formerna". Fika ingår! Tid för frågor och reflektioner finns efteråt. Läs mer här!
- Julkurs är i planering, återkommer när jag har klart med ridhus. Hör gärna av er för tankar om datum m.m.
En väldigt bra filmsnutt om hur man engagerar ryggen på sin häst, klicka här.
Äntligen höst! En av favorit årstiderna för min del. Det enda varkens jag eller hästarna gillar så är det de rackarn`s älglopporna. Men det går fort i skogen, för vem uppskattar när det krallar för fullt ändalykten på de stackars hästarna. Ja vildsvinen är ju inte heller för roliga, när de höst efter höst kommer och bökar upp alla åkrarna... suck!
Nu är jag äntligen klar med alla KS kurserna för häst, bara proven som kvarstår. Sista kursen handlade om embryologi, reproduktionsorgan m.m. och som vanligt var det väldigt givande. Denna kursen känns som vi skulle börjat med istället för slutat med. För det var så otroligt grundläggande och det jag verkligen saknat vägen igenom utbildningen de här åren. Men men nu har jag det och det är bara att fortsätta utvecklingen.
Senaste föreläsningen med Britt Hammar grand prix domare, var också som vanligt intressant och läraktig. I detalj går hon igenom allt som domarna tittar på under en tävlingsritt. Nu har vi klarat av de lätta programen. Nästa gång är det uppsutten visning av LA program och bedömningen ger hon till publiken samtidigt som ryttaren rider. Ser jag fram emot.
En föreläsning jag missade var sadelprovningen i Trollhättan tyvärr. Men så är det när kroppen behöver vila och ligger i strejk. Hade det varit närmre hade den kanske kunnat överväga.. men nej inte 3 timmar i bil enkel resa när man inte är frisk.
Något jag är rätt nöjd över så är det mitt nya "koncept" som jag länge viljat göra, så är det att ta emot hästar hemma för att få igång hästar och ryttare igen, oavsett status innan. Det är skitkul, utmanande och ja.. jag finner inte ord! Det bästa jag nånsin gjort. Att ta in en häst, göra totalbedöming med bland annat träning, behandling och sedan plocka in ägaren och få de att dansa tillsammans i slutändan. Det skänker mig glädje! Allt(!) ingår till ett och samma pris, hör av dig om du vill göra samma sak eller få mer info.
Det går inte att beskriva lyckan när man återigen får fram ett ekipage, där det klickar mellan häst och ryttare, insikter som trillar in, blockeringar som släpper och det i slutändan bara är en starkt lysande glädjebubbla runt omkring de, där allt klickar. Det är så vackert och fulländat. Man blir varm i hjärtat!
Nu kommer nästa häst och utmaning för intensivträning, det är en lika spännande resa varje gång.
I veckan som var, avlöpte nästa steg i optimera din tävlingsritt, denna gång LA-klasser. Jag rattade ner 2st A4 sidor i vad som domaren tittar på. Som alltid är Britt Hammar grand prix domare en skicklig och skön att lyssna på.
Även behandlingsmässigt hände spännande grejer. En häst med senskada hade läkt på 2 behandlingar. Veterinären tyckte knappt det var lönt att behandla utan tyckte den skulle gå vidare till "grönare beten" Men nu ska ägaren istället sätta igång försiktigt med tömkörning. Så det kan gå ;)
Behöver du beställa Biopromin eller andra fodertillskott? Hör av dig snarast då jag beställer nästa vecka. Ha framförhållning då jag inte ligger på lager.
Erbjudande!
Till dig som har en häst som du står och stampar med och inte kan komma igång och träna med på grund av olika saker. Utdömd eller övrigt, det spelar ingen roll.
Du kan nu ställa din häst hos mig en liten tid. Jag hjälper dig med behandlingar och träningar så att du får tillbaka en häst som är ridbar igen. Jag har hjälpt väldigt många hästägare med sina hästar och vill även hjälpa dig.
Jag ser ofta hästar som jag behandlar och där träning behövs för att komma tillbaka men då ägaren inte helt behärskar detta. Då är det bättre att man tar hjälp, istället för att stånga sig själv blodig och fortfarande inte få igång sin häst. För det är så att det hjälper inte bara att behandla en åkomma, den måste tränas individanpassat.
Hos mig får hästen gå på lösdrift eller i box, beroende på vilket just den hästen behöver.
Den får behandlingar, träningar, grovfoder, kraftfoder, mineraler, fodertillskott vid behov (tex för mage, njurar osv), saltsten, daglig tillsyn och omvårdnad i ett och samma pris. Hör av dig för prisuppgift.
Varmt välkommen alla!
Sits träningskursen blev en succe! Vilka resultat på ryttarnas sitsar det blev! Så snart kommer nya datum för detta ändamål. Vill du också få en mjukare och mer följsam sits, håll ögonen öppna, flera förfrågningar finns redan så först till kvarn. Inga förkunskaper krävs.
Sponsorekipaget gör det igen: Det blev ett silver på DM i Skövde! Trots hård konkurens så står de på prispallen. Stort grattis Emma Persson och Argentina.
Goa lilla welsh coben "Sessan" (sockersöta svarta lilla prinsessan borde va hennes namn =) ) som har varit hos mig i några veckor, har gjort stora framsteg i rehabiliteringen. En häst som veterinärer har gett upp hoppet på och dömt ut men som med bla behandling och rätt träning nu är på fötterna igen. Sessan åker tillbaka till sin kärleks-insikts-tålamodsfulla ägare i helgen igen för att bara fortsätta bli bättre tillsammans. Rätt ryttare till rätt häst gör det möjligt!
Har du en häst som är utdömd, tveka inte att höra av dig!
Nästa vecka innebär nya härliga tag med bla intensiv träning med dressyrelev som stannar i 2 veckor. Looking forward to it!
Nu är det mycket på gång!
Senaste nytt är att du kan boka lektion för mig i ridhuset i Bockatorp (Älmhult) den 15 september, för att se intresset och förhoppningsvis få stående bokningar varannan vecka. Så passa på nu när tillfället ges! Kan du inte just det datumet så säg till det när du anmäler ditt intresse, för att kunna va med under hösten. Du anmäler dig via ridklubben www.alirk.se
I nästa nummer av Hästfocus kommer jag att vara med i ett 9 sidor (!) långt reportage som är gjort av underbara Marianne Greip. Ska bli sååå spännande att se och läsa, så håll ögonen öppna när nästa nummer kommer ut.
Plats finns kvar på sitsträningskursen i Älmhult/Millebygden den 1 september, då du OCH din häst medverkar hela dagen, vi tar hjälp av en sitsträningsmaskin för bästa resultat. Läs mer här
Välkommen!!!
Behöver du mineraler eller fodertillskott av AMEs produkter. Beställer i veckan, så hör av dig så snart som möjligt!
Läs mer här.
Aaaah förkovring är toppen! Efter att ha varit i Stockholm på Anja Berans kurs är jag mer än nöjd! Skönt med människor som förstår vidden av att inte bara behandla en häst utan också träna den i en rätt anpassad form som bygger upp den och inte bryter ner den. Vi bestämde också att jag ska åka ner till Anja i Tyskland i januari och intensivträna några veckor, ska bli riktigt najs!
Det är bara så att det handlar om en helhet och det funkar inte att dutta lite här och dutta lite där för då kommer problemen tillbaka mer eller mindre snabbt.
Behandlar jag en häst vill jag att ägaren också ser att sadeln passar, fodret är anpassat, bra mineraler, hovarna sköts korrekt, tänderna raspas, träning inleds på rätt sätt och att ryttaren är medveten om sin sits och hur vi påverkar den med det. Anja tar emot precis som jag, hästar som har blivit utdömda och veterinärer hittar inga fel. Hon har ett team som korrigerar hästarna i kroppen och själv rider hon de tillbaka till en hållbar häst och skickar sedan hem hästen till ägaren.
Där brister väldigt många, dvs att förstå helheten. Istället fortsätter vi dutta och dutta och dutta, står kvar på samma ställe, år efter år. Vill du få en hållbar häst?? Duttar du eller ska vi kolla på helheten?? Hör av dig till mig, antingen via hemsidan eller telefon 0705477967. Välkommen!
Sitsträningskursen den 25 augusti i Växjö är full. Plats finns i Älmhult fortfarande.
Sitstränings kurs den 25 augusti i Växjö och den 1 september i Älmhult. Vi eftersträvar en mjuk och följsam sits och du får hjälp av en speciell sitsmaskin med detta. Dagarna varar mellan 9-16 och du rider två pass per dag. Vi börjar med lite teori om själva sitsen. Läs mer här! Välkommen!
Det blev en silvermedalj i Köpenhamn i helgen! Min duktiga sponsortjej Emma Persson och Argentina genomförde en 120 km tävling genom underbar men svårorienteread terräng mitt i Köpenhamn. Man var lite lätt förvånad hur mycket grönområde och hästar det var i stan. Ritten gick genom fina parker och tävlingshästarna var inte de enda där utan vi mötte en hel del andra ekipage också. Det är inte glasklart att genomgå en sån här tävling och endel blir uteslutna vid veterinärgrindarna pga hältor osv. Så det är mycket förberedelser inför tävlingar på denna nivån för att ha en hållbar häst. Men Argentina var fin genom hela loppet och även efteråt. Stort grattis!!
Nu äntligen har hemsidan fått tillbaka sitt ursprungliga jag, det har varit förändringar hos administratören och min hemsida fick lite lätt spel och det blev olika typsnitt och fel i texterna, men nu är den tillbaka på banan igen. Någon som hittar något som inte stämmer, hör gärna av dig!
Nya priser och lektionstider gäller från och med 1 juli.
Jag har satt 45 minuters lektioner för 300kr
men för den som vill så har jag 1 timmes lektioner kvar för 350kr.
Nya priser från 1 juli.
Jag har ändrat lite när det gäller lektioner och nu erbjuder jag 45 minuters pass för 300kr och 1 timmes pass för 350kr. Du väljer själv vad du vill boka.
Den 1 september kommer det bli en prisjustering vid behandlingar också. Första behandlingen kommer att bli lite dyrare, 800kr, då det är så mycket genomgång av foder, sadlar, träning osv. Om hästen behöver fler behandlingar kostar det 700kr.
Sommarkursen bjöd på det mesta. Jisses, vad det kan hända mycket på 3 dagar. Alla tog stormsteg framåt både hästar och ryttare. Jag är så nöjd! Inte svensk att säga det men jag brukar inte göra som alla andra =) Upplägget var perfekt och maten var ett ämne i sig. På bilden kan ni se hur vi påbörjade en piaff (observera den hängande tygeln) med Annette och Setano, en bra början, hästen tar i lite för mycket men den är verligen redo för det, lite finslipning till så kommer den att sitta som en smäck. Denna häst har inte många trott på men efter lite behandling och rätt träning så är han tillbaka igen efter diverse skador, pålagringar osv. Det ni!!!
Nästa år kommer det bli både vuxen och ungdomsläger/kurs. Så håll utkik om du vill va med nästa år.
Behöver du beställa mer av mineralerna Biopromin eller fodertillskott? Hör av dig snarast, ska beställa i veckan.
Toppenvecka på alla fronter. Akupressurkursen genomgick vi med glädje alla deltagarna för det fullspäckade schemat varvades med många härliga skratt. Kändes som ett väldigt bra upplägg och lagom med info, kan ju inte bli hur mycket som helst på en 3 dagars kurs. Man ska ju kunna ta in och smälta det och kunna sen använda det när man kommer hem och står själv i stallet.
Hann med en föreläsning en av dagarna också. Då det var en veterinär som forskar om ledinflammationer, som är alldeles för vanligt idag. Mycket intressant information fick vi och tonvikten låg på ett ämne som heter Hyaluronsyra (tuppkam), att man inte bara kan använda vid ledsprutning utan också att man kan lägga det i maten. Det togs även upp om att man om några år kan mäta i blodet om hästen har eller är på väg att få ledinflammation. Personligen tycker jag att det viktigaste i ledinflammations frågan är, hur vi kan förebygga detta. Föreläsaren tog upp de flesta orsakerna till ledinflammation som tex höga tempo (trav-galopphästar) förslitningar, vrickning, felbelastning, infektion. MEN inte (!) det mest viktigaste, fodret!! Vad vi stoppar i hästen har en enorm betydelse, vilket jag själv påpekade när jag talade med veterinären efteråt. Anledningen till att det inte togs upp var att det fanns för liten kunskap om det men att dem var väl medvetna om att det var det viktigaste av allt. Ibland blir man frustrerad. Det handlar återigen om vad vi stoppar in där fram. Varför ska det vara så svårt? Vad är naturligt för hästen? Jo rätt anpassat grovfoderför varje individ, inget kraftfoder, men däremot organiska mineraler. Ytterst få hästar behöver kraftfoder och då i form av havre, korn, kli, betfor tex. Inte processad pellets eller musli i alla dess former som finns. För varför finns det kraftfoder till och med till den tjocka hästen eller fånghästen? JO, därför att nått smart ass, har fattat att det finns pengar i det hela. INTE för att hästen behöver det. Men man spelar på ägarens dåliga samvete.
Vill du att din häst ska ha något som skramlar i krubban när alla de andra får? Ge morötter eller äpple då. Istället för att kroppen ska behöva bli dålig för att foderföretagen ska sälja mer. Nåväl, förutom det så var det en bra föreläsning.
Nu väntar en vecka med bland annat sommarkurs, ska bli härligt och det kräver också lite förberedelse, så nu väntar lite skrivbordsgöra. Finns ett fåtal platser kvar på sommarkurserna, hör av dig med din anmälan!
Var häromdagen på en föreläsning för en dressyrdomare som dömer upp till Grand Prix nivå. Mycket intressant och bra måste jag säga och det var en bestämd dam som föreläste men ändå ödmjuk inför ryttarekipagen som hon dömer för. Har alltid frågat mig vad domarna tittar efter på tävlingarna, då inte många tränare vet svaret tyvärr. Väntar med spänning på nästa del av denna föreläsning som går i juli.
Jag var i Stockholm på träning för en portugisisk klassisk ryttare för nån vecka sen, vilket jag inte var lika förtjust över. Det första jag ser när jag kliver in på läktaren, lite lätt förväntansfull då jag inte sett denna person i aktion tidigare, är hur man piskar upp en häst som inte förstår ett dugg av vad meningen var med detta. Så mungiporna gled snabbt och säkert ner till knäna på direkten. Sen fick man se prov på hur man bäst gör dragkamp ett helt träningspass i hästens mun. Som sagt inte lika nöjd över denna dag men som alltid måste man ta med sig något positivt hem och det var riktigt trevligt att se tränarens mjuka följsamma sits då denne satt till häst och lite nya övningar att träna på för egen och för andras del.
Jag väntar med spänning på en sitsträningsmaskin, som ska landa här under juli förhoppningsvis. Då blir det åka av vill jag lova, skämt åsido, men det kommer att bli träningstillfällen med fokus på sitsen. Datum till det kommer.
Hoppas att alla njuter av den fina vår och försommaren vi har haft och att det blir en behaglig fortsättning på sommaren. Så jag tar tillfället i akt att önska en Glad Midsommar till dig!
På återhörande!
Bild från visningen i Gemla, kristi himmelfärds dagen 2013.
Ett stort gäng visade intresse för att komma och titta på en visning av hur det kan se ut när man tränar löst med en häst. Trevlig publik som hade mycket bra frågor i efterhand, nästan så man inte hann svara på alla. Bland annat en fråga som jag själv funderade lite extra på när jag kom hem. Som jag tänkte nämna om här. Det handlade om dominans. Det är en fråga som är populär och jag tycker det är kul att folk funderar lite kring ordet själva och inte bara slänger sig med det hur som helst. I en vild flock så har hästarna olika uppgifter där de "dominerar" varandra, det är inte en som bestämmer allt, utan ibland även turas de om med vissa saker. När människan är med hästar så vill de gärna säga att de kan dominera sin häst. För vissa är det viktigt att tala om att de kan det. Nu kommer vi osökt in på ordet makt i och med det. För människan älskar makt. När människan vill dominera en häst så uppstår gärna ett maktförhållande. Då det är en som styr och en som lyder, nu vet vi ju säkert vid det här laget vem som gör vad.... Nu finns det olika sätt att styra sin häst på. För mig är det inte alls lika viktigt att tala om att man dominerar sin häst utan jag talar hellre om ömsesidig respekt. Dvs från både häst och ryttare. När man blandar in makt så är det ofta en part som kanske inte mår så bra, vilket det brukar bli när en människa ska dominera en häst. Eftersom hästen är en så snäll individ och ogillar när den utsätts för tryck och smärta, så fogar den sig snällt i vad vi vill göra. Det jag vill fråga dig som läsare är, hur vill du att din häst ska vara i träningen? Vill du prompt att den ska bara foga sig och göra precis som du säger och stå givakt bredvid dig, likgiltig? Eller vill du ha en häst som VILL vara med dig för att den älskar det ni gör tillsammans? En häst som vänder ut och in på sig för att göra dig till lags med glädjefulla ögon. Jag vill ha det sistnämda! Jag vill träna en häst som gör det för att den vill och kan. Kalla det vad du vill, för mig handlar det inte om dominans. För mig handlar det om respekt från båda parter. Därtill kan du lägga tillit, insikt, förståelse, känsla, följsamhet, timing och energi. Blanda det i ett stort och härligt koncept, så kan få en väldigt trevlig tillvaro med din häst.
Välkommen med din beställning!
3-dagars kurs i Hästakupressur!
Den 17-19 juni är det kurs i Örkelljunga och du har chansen att vara med. Kräver gedigen hästvana.
Välkommen med din anmälan!
Visning den 9 maj.
Vill du komma på visning och få en inblick i hur jag tränar från marken med mina hästar? Gå då in på länken här och anmäl ditt intresse. Denna gången ska vi va i Gemlatrakten, som ligger lite innan Växjö. Klockan 11.00 den 9 maj. Vägbeskrivning får du vid anmälan. Din insats är 100kr. Du har möjlighet att ställa frågor efter visningen.
Välkommen!
Som "nybörjar" groom på Vedemaritten i Hässleholm, tillägnade jag lördagen med att hjälpa mitt duktiga sponsorekipage Emma Persson och Argentina. Det var första tävlingen för i år, ja inte för Emma men för hästen och man kan väl säga att det var en så kallad "igångjoggningstävling" för ekipaget, i ett vad jag kallar, raskt tempo(!) på 5 mil. En liten check inför säsongen då det ska avverkas 16-mils tävlingar i bland annat Tyskland, för att sedan va med i både VM och EM.
Det är riktigt roligt att titta in i alla de olika grenarna som faktiskt finns för ryttare/kusk och häst, man vidgar synfältet lite och blir mer ödmjuk inför vad andra gör med sina djur och som vanligt när man har högpresterande hästar, är det viktigt att allting är tip top, annars fallerar korthuset ganska snabbt.
Jag tror inte jag kan sponsra något bättre ekipage faktiskt, Emma har en helhetssyn som många missar och att vara nogrann med alla detaljer lönar sig i längden för friska, hållbara hästar. Jag säger bara, ni andra som är uttagna till landslaget i distans, Watch out!
Se fler bilder från dagen i bildgalleriet, som jag så fort jag kan kommer att lägga ut.
Föreläsning den 7 maj. Friskvård för häst.
Jag och hästtandtekniker Martina Petersson föreläser ca 1 timme var och därefter går vi ut i stallet och visar på häst. Föreläsningen kommer att vara hemma hos mig i Pjätteryd. Kostnad 100kr. Tid 18-21.
Föreläsningen handlar om varför det är så viktigt med hästens hälsa både invärtes och utvärtes. Vad du som ägare/ryttare bör tänka på och få tips på vad man själv kan göra för att förebygga.
Läs mer på www.teamtop.se eller www.horseunity.se
OBS! Du måste anmäla dig innan.
Välkommen med din anmälan!
Säljes! Välvårdad och sparsamt använd Christ Cortez hästtransport, boggie, svart med silvrigt tak. Totalvikt 1700kg, tjänstevikt 700kg, maxlast 1000kg. Front och tak i glasfiber, sidoväggar i plyfa. Helgjutet golv. Sparkplåtar. Baklucka i "plastgardin". Vinter och sommardäck ingår. Maila för fler bilder. Pris 40000kr inkl moms.
Välkommen att höra av dig! SÅLD!
Var verkligen tvungen att hålla mig i stolen för att inte ställa mig upp och applådera, dansa, hurra, hoppa och skutta idag i Flyinge, på ASVH:s unghäst träff. Glädjen sprutade ur öronen när jag kände att duktiga dressyrdomare från eliten, står och pratar om precis det jag pratar om, under mina lektioner. Bland annat, att svenska ryttare håller alldeles för hårt i sina hästar, de driver de alldeles för hårt, tvingar fram rörelser som de tror att domarna vill se. Men det man tittar efter är faktiskt fortfarande, bärighet och balans, bååde hos ryttare och häst. Pricken över i:et var nog ändå i slutet då en av domarna också påpekade om en ryttare som satt väldigt mycket bakåtlutad, ja låg nästan ner i vissa moment, att det hade blivit poängavdrag om det hade varit på en tävling. Ryttarna fick också höra att hästarna (5- och 6-åringar) gick bakom lodplan och skulle behöva gå i lite friare form osv. Jag är sååå nöjd över att vi åkte och som vanligt snappar man upp nya bra tips på vägen. Ännu en härlig dag att minnas!
Nu börjar lagret av mineraler och fodertillskott sina och jag ber dig att kolla hur mycket du har kvar i dina burkar, så jag vet hur mycket jag ska beställa nästa gång. Så hör av dig när du tror (på ett ungefär) att du behöver ny burk. Många hör av sig när de har helt slut, vilket inte gör det lättare för mig att beräkna hur mycket jag ska ta hem. Jag kan inte ligga på stora lager. Berätta också vilken storlek du brukar köpa/vill ha. Du slipper fraktkostnaden när du beställer av mig.
Gå enklast via länken här. Obs! Du behöver inte köpa nu, bara beräkna NÄR det blir dags att köpa nya.
För er som inte vet, så är det organiska mineraler Biopromin från AME-produkter. Organiska mineraler tas upp på ett helt annat sätt i tarmen än vad oorganiska gör, där du endast har ett upptag på mellan 7-10%. Biopromin är gjort på rena örter och inga tillsatser av varkens melass eller annat. Du ger mindre av dessa mineralerna, därav så är det drygare än andra också.
Oorganiska (kelaterade) mineraler passerar för fort genom tunntarmen som är den viktigaste anhalten när det gäller näringsupptag och mineralupptag.
Om mineralerna passerar tunntarmen för snabbt går mycket av innehållet vidare via tjocktarmen och sedan direkt till levern. Ibland är levern, (som reningsorgan,) redan mycket belastad och då blir mineralerna en börda för hästen istället för något positivt! Det blir slaggprodukter och toxiner (gifter) i kroppen.Vilket kan ge många olika symtom på hästen, beroende på vad det är för häst och vad den har med sig i bagaget sedan tidigare.
Så hör av dig, så jag kan beräkna nästa beställning. Nya som gamla kunder, välkommen!
Vill du läsa mer om mineralerna, gå via länken här.
Jag måste säga att jag har det bästa tänkbara jobbet som just jag, kan ha. Som oftast är människor glada och välvilligt inställda till sina djur. Att få möta andra människor som ibland gett upp hoppet om sina djur och sedan få det att vända, är gudomligt!
När jag jobbar så ser jag hur det successivt växer fram ett nytt ekipage. Ibland genom att behandla, ibland genom träning och det roligaste av allt,.. genom både behandling och träning. För då har man den bästa verlighetsbilden av ekipaget.
Det man ska tänka på som ryttare/ägare, är att det tar tid att förändra. Låt det ta tid!! Det handlar om utveckling, både hos dig och hästen. Det tar tid att ändra på en kropp som varit i någon form av obalans. Det tar tid att ändra på en träningsform (både ryttare och häst) som inte varit helt optimal. Ibland är inte kroppen och knoppen i fas och det kan kännas frustrerande, särskilt om hjärnan ligger före kroppen och vill mer än den klarar, just för stunden. Det bästa du kan göra då, är att "luta dig tillbaka" och bara låt saker ske i den takt det ska och acceptera det. Finns ingen annan i världen du behöver stressa igenom ett moment för. Vi får ofta en häst till oss utav en mening. Vi ska helt enkelt lära oss nånting av den.
Nya bilder finns på startsidan och det ligger givetvis även under fliken info/bilder. Det är bilder på hur det kan se ut under en behandling. Efter grundlig genomgång av hästen, så används kinesisk akupunktur, infra rött ljus och kranial sakral terapi.
Häromdagen fick jag ett så fint mail att jag bad om att få lägga det på hemsidan. Så nu ligger det under referenser. Välkommen in och läs här!!
Frihetsdressyr. För mig är inte frihetsdressyr att lägga hästen ner och stå på dess rygg och hoppa och vifta "se vad jag kan åstadkomma". För mig är det kränkande och nervärderande gentemot hästen. Det jämför jag tex med att titta på hur man använder elefanter utomlands och ställer sig och hoppar på deras huvud och använder dem som trampolin ner i vattnet. Varför måste vi människor trampa på andra för att höja oss själva? Bara för deras godhet är stor så har vi ingen rätt.
Frihetsdressyr är snart ett lika brett ord som horsemanship är... och det är numera brett. För mig är frihetsdressyr en sammanstrålning mellan mig och hästen, där vi blir till ett och dansar och leker tillsammans på ett respektfullt sätt från båda hållen. Att få hästen att vilja vara med mig och ge mig 100% fokus, helt lös. Att se glädjen som lyser i ögonen på individen jag har framför mig gör en varm inombords och kan liknas vid när ett barn kommer av egen fri vilja och kramar om och säger jag älskar dig!
Frihetsdressyren ska vara uppbyggande och ta fram hästens stolta och mäktiga sida. Att ha hästen jämte sig i samlad trav och successivt gå in i piaffen är läckert så det förslår. Eller när den går in i galoppen, för att sedan gå över i terre a terre eller varför inte en pesad. Se hur alla musklerna spelar, steg för steg. Rytmiskt och vackert. Att bygga upp dess balans, muskler och överlinje helt utan störmoment från ryttaren.
DET är för mig frihetsdressyr!!
Att som ryttare ha god kroppskontroll eller kroppskännedom är viktigt i ridningen. Att börja bli uppmärksam på vad som händer i sin egen kropp och kunna känna det, när du ber hästen om olika uppgifter är A och O. Att låta hästen få hitta formen som är gynsam för den och inte dra och sparka ihop den i en form som du tycker den borde gå i bara för att nån har påstått att, så ska det minsann va! Att hästen till varje pris ska jobba i en viss form för att någon har sagt den ska göra det, även om den egentligen inte kan. Tycker du att det är ett bra sätt att jobba med din häst, ja fortsätt då med det. Du kanske inte ens är medveten om att det är det du gör...
Som terapeut och tränare ser jag med andra ögon på ryttarekipage nu för tiden än vad jag gjorde när jag började min karriär. Jag har också gjort mindre bra saker med min häst och jag är enormt tacksam till att hästen är ett så otroligt förlåtande djur som ser oss med nya ögon varje dag. Jag är också på ett sätt glad till att jag har gjort fel (observera INTE stolt) med min häst och kan visa andra att det är okej att göra fel ibland, bara man kan lära sig av sina fel. Det handlar om kunskap och den föds vi inte med utan vi måste lära oss på vägen tillsammans med vår häst. Men alla kan bli bättre och skaffa sig mer kunskap. Kunskap som är naturlig och inte påhittad för att passa människan.
Jag tvingar ingen att tycka som jag, jag ber bara om en liten stunds läsning till och kanske har jag sått ett frö, en ide, en tanke, ett ifrågasättande nästa gång du rider... känns det här rätt?? Är hästen glad, följsam utan tvång och hjälptyglar, följer gladeligen med när du hämtar den i hagen, svarar för minimala hjälper? Eller måste du varje ridpass kämpa och svettas för att kunna få ihop hästen i en "form"? Var ärlig mot dig själv och din häst när du svarar på frågan. Det är ingen annan som hör ditt tankesvar, bara du och du kan förändra om svaret var mindre bra. När man ska ändra ett invant beteende så tar det tid att förändra, både hos dig och din häst. Ni ska hitta "nya" muskler och tankemönster men ger man sig själv och hästen lite tid så kan förändringen vara total och fantastisk.
Jag ser ofta många ekipage som skulle kunna va bra mycket längre fram i sin träning OM hästen hade fått behandling och ryttaren hade fått insikt i hur de egentligen tränar och vad som hästen och ryttaren egentligen skulle behöva träna för att bli mjuka och elastiska i sina kroppar och bli till ett samspelt dansande par.
Vill du ha hjälp? Tveka inte att höra av dig.
Efter en ihärdig maginfluensa ska jag skriva några rader igen. Förra veckan var jag med mitt sponsor ekipage hos veterinären för en check innan tävlings säsongen drar igång igen och allt var bra. Hästen är i lysande skick och eftersom hon får kontinuerliga behandlingar så håller hon sig fräsch i kroppen hela tiden, oavsett om det är vila eller träning. De är uttagna till utmanargruppen i landslaget vilket är väldigt spännande! Tjohoo! Så det blir antagligen att följa med på lite utlandsresor till hästtävlingar framöver. Klart nice! Nu sopar vi banan Emma!!!
Kom ihåg att du kan boka mig för gratiskonsultation och höra statusen på din häst. Inget tvång till behandling. Läs mer här.
Välkommen!
Då var formatet på "3 dagars sommar kursen" färdig. Gå in på länken här och läs mer.
Det finns två olika alternativ att välja på beroende på vilka som anmäler sig och vart man bor. Finns ytterliggare önskemål, tex träning på annan ort, så bara hör av dig. Träningen utformas alltid efter var du och din häst är nånstans och vilka mål du har. Middag och fika ingår alla dagar, det är hemlagad och nyttig mat på menyn.
Välkommen!
Sitter framför en sprakande brasa och värmer mig med en kopp rykande gott the, med datorn i knäet och melodfestivalen i bakgrunden. Efter en dag för min egen del, ja nu har jag varit på kurs igen. Fast denna gång i Hörby och för Eddy Blom. En omtalad person som inte alltid har varit helt omtyckt av alla men han har stått på sig genom åren. Med sin helhetsblick med mycket tänk ifrån öst, precis som jag själv, har han fått mycket av både ris och ros. Ris för att vi i väst många gånger är trångsynta, avundsjuka och lever med skygglappar på. Ros för alla som han behandlat med framgång. Jag känner igen mig själv lite, det är svårt att introducera "nya" saker för människor som inte vet nått annat än det traditionella tänkandet, "nya" saker som är flera tusen år gamla egentligen och helt naturliga. För min del var det viktigaste från denna dagen, allt han berättade om mineralerna och fodertillskotten (vilka jag är återförsäljare till) som han själv har satt ihop under åren. Precis som jag påpekat innan så kan hästarna inte ta upp de syntetiska-, kalkstensmjöl-, fabrikstillverkade mineralerna som de bör. De tar upp mellan 7-10% av det och mina vänner,.. det är jättedyrt om du tänker lite långsiktigt. Du kanske tycker att Bioprominet är dyrt men om du jämför med hur de tar upp det i tarmen och hur länge det varar och vilka resultat det ger, så nooope!!!
Ja, nu ska jag putta in några pinnar till i brasan och rikta näsan upp mot sängen för imorgon väntar en ny härlig dag med alla goa elever som ska träna. Suss gott!
Nytt datum för teorikurs är den 21 april, observera att jag har ändrat datum.
Vill du beställa middag så skriv det i anmälan. Skriv också om du är allergisk mot något.
Kursinnehåll
Jag kommer att berätta runt min filosofi i arbetet från marken och du kommer få flera bra tips för att själv kunna utöva det med din häst. Vi kommer att gå igenom hur du tillsammans med din häst kan bli mer närvarande och medveten i er träning. Vad energi är och hur du använder den med hästen. Samt hur du använder ditt kroppspråk. Det är flertalet olika övningar under dagen som kommer att hjälpa dig i rätt riktning. Oavsett vad eller hur du tränar annars så kommer du ha nytta av kunskapen du får med dig. Läs mer och anmäl dig här. Välkommen!
Efter en extremt hektisk vecka, ska jag idag ta det lite lugnare och bara mysa med mina egna hästar. Ut på en lång härlig tur allihopa och fräsa loss i snön, det ska bli skönt.
Nu har jag fått hem första laddningen Biopromin och har redan börjat portionera ut till dem som beställt. Nu har jag också ett litet förråd hemma för den som inte beställt. Så bara hör av dig om du vill prova mineralerna.
Första grundkursen som hölls i söndags flöt på väldigt bra, med godaste hemlagade mat ifrån min eminenta mor (som jag nog får anlita på alla mina kurser framöver) och med trevliga kursdeltagare, nya som gamla elever. Som alltid granskar jag mig själv i mitt utförande för att göra en ännu bättre kurs nästa gång. Eftersom det var första kursen just i detta ämnet och man inte vet exakt hur saker kommer att flyta eller bli under dagen så hade jag ett lägre pris. Så nästa kurskostnad blir något högre. Nytt datum är den 24 mars, välkommen att boka/läsa mer här.
Jag har även fått flertalet förfrågningar om ny visning och jag kommer att sätta upp ett nytt datum, jag väntar bara på att vädret ska bli lite bättre. Så att jag antingen kan köra till något ridhus runt växjö eller att kunna ha det hemma i paddocken.
Kan det bli bättre???
Kommer du inte framåt i din utveckling med hästen? Står ni och stampar på samma ställe hela tiden? Går det dåligt på tävlingar? På heldagskursen den 20 januari, (läs mer och boka här) får du flertalet övningar, massor med information och tips hur du och din häst ska bli ett sammansvetsat par som kan nå nya höjder. Mental träning, medvetenhet, närvaro, kroppspråk är bara några av kursdagens ledord. Kursen är utan häst. Inget krav på förkunskaper.
Välkommen till en dag i personlig utveckling!
Summering från visningen igår i Växjö.
Min baktanke var att påvisa att det går att få tillbaka många hästar i träning igen om man kanske börjar titta med lite andra ögon på vad du egentligen har för häst. Jag hade med mig min äldsta häst, som jag själv under många år har letat mig fram till en väg, som passar just för den hästen. Han är en fantastisk häst som jag är väldigt tacksam över att jag har, för det är han som varit min ledstjärna fram till den jag är idag.
Igår var han lite stressad över den nya situationen med musik och att han hörde min röst överallt, eftersom det var första gången jag använde mitt nya trådlösa kommunikations system. Så han visade sig inte från sin bästa sida. Men vi gjorde det bästa av situationen och jag tror han gav publiken insikt i många saker ändå. Lite bilder från dagen kommer att läggas i bildgalleriet.