2012
Gott Nytt År allesammans!
Vad passar väl bättre än att börja året med ett fint erbjudande?
Den 9 januari kommer jag och en kurskamrat till mig att behandla så kallat, 4-händigt med hästarna. Det är samma behandling som utförs med kinesisk akupunktur och kranial sakral terapi samt infrarött ljus, det som är skillnad är att vi är två terapeuter som jobbar med hästen och resultatet blir dubbelt så snabbt. Till samma pris som jag brukar ha dvs 700kr. Så passa på att få 2 behandlingar på en och samma gång.
Välkommen att boka tid!
Tjohoooo vilken fin julklapp jag fick, här ska det ompa ompas på visningar och alla elever ska kunna höra mig oavsett väder. För imorgon susar jag iväg och hämtar headset för mig och elever samt högtalare till publiken. Tiddelipom och tjolahopp! God fortsättning från Horseunity!
Nu är jag återförsäljare till AME-produkter.
Mineralerna Biopromin och fodertillskotten är det jag i första hand kommer att ta hem. Så hör av dig till mig innan så jag vet hur mycket jag ska beställa. Du slipper frakten och ska du ändå ha behandling eller träna så får du det hemkört!
Gå in på länken här och läs gärna vad som finns att tillgå, samt priser. Jag kommer att göra en beställning i januari. Så det är bra om jag vet hur många som behöver då.
Jag skulle aldrig börja sälja ett foder om jag inte trodde på det. Jag har provat många olika mineraler och det är rysligt stor skillnad på vad som finns i säcken. Biopromin är helt sammansatt av örter och det är uppbyggt för att främja hela hästen, invärtes som utvärtes, och inte bara företagets plånbok, som många foderleverantörer idag gör. Tillverkare använder många gånger sämre råvaror som kunden inte har en aning om och som i slutänden missgynnar hästen. Så fyller man ut med onödiga produkter för att det ska smaka gott. Precis som med socker eller E621, smakförstärkaren i vår egna mat! Man lurar hjärnan, men inte kroppen.
Mineralerna Biopromins positiva effekter är:
– Aktiverar syreupptaget
– Bryter ned mjölksyran
– Starkare skelett - leder - muskler - senor
– Bättre hovkvalitet
– Stimulerar matsmältningen
– Mindre fodergallor
– Snabbare återhämtning
– Finare hårrem
_Förbättrar hormonbalansen.
Välkommen med din beställning!
Till er alla, ett julkort från mig!
Så God Jul & Gott Nytt År! Gå gärna in på hemsidan och titta på fler bilder i galleriet, blev några jättefina i det frostiga vädret. Kolla länken här
Julklappstips!
Här kommer några tips vad du kan önska dig eller ge bort i julklapp.
Presentkort på till exempel...
♥En behandling för dig själv eller till din partner, mamma, pappa, syskon osv. Jag ger elevbehandlingar för endast 300kr nu inför mina studier till terapeut på människa också, så nu är det inte bara hästarna som kan ha det gött.
♥Ska hästen få vintervila? Passa på att ge den en rundsmörjande behandling inför nästa säsong och den kommer vara i fin form när du sätter dig på ryggen igen.
♥Boka flera träningar under vårterminen redan nu och tjäna på det.
Lilla paketet
Boka 5 träningar för 1450kr
Mellan paketet
Boka 8 träningar för 2200kr.
Stora paketet
Boka 10 träningar för 2700kr.
Paketen måste bokas och betalas för att vara giltigt. Det är terminsbaserat och måste utnyttjas samma termin som det bokas. Bokningarna gäller mellan 1/1-13 tom 1/6-13.
GOD JUL från Horseunity!
Välkommen på visning den 3 januari kl. 18.00 i ridhuset i Skir. OBS! Anmälan måste ske innan, begränsat antal platser. Jag visar med en häst hur det kan se ut när jag jobbar från marken och du kommer få information under och efter träningen. Efteråt kan du också ställa frågor eller boka tid. Det handlar inte om show, men du kan få en inblick i min filosofi och mitt träningssätt. Visningen är för alla, nya som gamla elever. Gamla elever kan få en aha upplevelse och nya kunder kan bli sugna för egen träning. Ta gärna med en hästkompis!
Kostnad 100kr/person. Betalas kontant på plats.
Vi lever under högt tryck i samhället och påverkas av massa olika intryck dagligen, allt möjligt från media, på jobbet, i affären osv. Långvarig stress kan ge utbrändhet, depression, negativa tankar för att bara nämna lite. Vad en person upplever som stress är kanske ingenting för en annan människa. Positiv stress är bra för oss men definitivt inte negativ stress. Om vi istället stannar upp och börja leva NU och inte när vi ska gå i pension. För varför skjuta upp välmående när vi kan må bra här och nu. Många tror att det tar energi från oss, att det är ansträngande att vara närvarande. Men det är ju absolut tvärt om, det GER massor av energi OCH välmående! Saker utförs också snabbare om du inte är stressad. Kom också ihåg att om Du mår bra, så mår personerna i din omgivning bra. Det är tyvärr så att vi är så vana att vara i stress att det är lite skrämmande att gå in i en annan roll. För vad ska hända, ja det värsta som kan hända är att du mår bättre och det är ju lite läskigt.. eller.. Det här inte en omöjlighet eller en klyscha som bara ska låta bra i dina öron utan det är faktiskt så att alla kan börja uppleva detta.
Så, vill du uppleva en annan sida hos dig själv och känna mer harmoni med din häst och inte bara med din häst, utan även i vardagen. Minska stress och vara mer närvarande? Gå in på länken här och läs mer. Kursen är den 20 januari. Välkommen!
Titta gärna på denna filmen som ligger på Youtube. Några av mina inspiratörer är med. En underbar och hemsk film samtidigt.
Nu äntligen är jag klar med den nya designen på min hemsida. Gå gärna in och ta en titt, det finns nya bilder och nya erbjudanden. Välkommen!
Grundkurs i hästkommunikation
Den 20 januari 2013
Kl. 9-15 ca
Efter att ha haft lite kurser under 2012 ser jag behovet av att gå djupare in i den teoretiska delen av min filosofi. För att du som kund verkligen ska kunna förstå innebörden av konceptet när du ska jobba med din häst. Kursen är en heldag och du kommer få mer insikt i vad som menas med närvaro, kroppsspråk, energi, jordning, säkerhet osv. Det är både teoretisk genomgång och praktiska övningar under dagen.
Lunch finns att köpa på plats. Meddela om du är allergisk. Kurslokal är hemma hos mig i Älmhult.
Max antal personer 10 st/kurs.
Senast anmälan den 5 januari.
Kostnad 500kr.
Du får en faktura efter kursdagen och du har 10 dagar på dig att betala.
Bindande anmälan, kommer du inte på kursdagen skickas en faktura till dig.
Gå in på länken här för anmälan eller gå till kontaktsidan här.
Välkommen!
Här kommer en fysiologisk förklaring om vad som händer vid KS behandling. Du kan också gå in och läsa mer om kinesisk akupunktur här. Jag har försökt att skriva det lättförståeligt...
Vad händer fysiologiskt vid Kranial Sakral Terapi i kroppen?
Terapeuten skapar fysisk kontakt med området som skall behandlas (max 5 gram tryck)
Detta bidrar till att en endogen (-kroppens eget inre) respons sker och en registrering görs av de propreoceptiva receptorerna (dvs -proprioception, de sensoriska nervändarna som ger information om rörelser och ställning av kroppen, de förekommer främst i muskler, senor och ledkapslar)
Då sker en afferent (-nervimpuls till hjärnan) signal till hjärnan som registrerar och tolkar signalen
Ett efferent (-nervimpuls från hjärnan) svar sänds till området
Artärväggen dras samman (-arteriell vasokonstruktion) vilket ger en ökad kapillär perfusion (-processen som tillför blod till kapillärer)
Mjukvävnad luckras upp
En terapeutisk puls kan kännas (ibland även wobble)
Toxiner (-gifter) och slaggprodukter frisätts
Venåterflödet/venpumpen ökar
När detta sker, är kroppen med i behandlingen och det är då det kan hända så otroligt mycket, den får helt enkelt hjälp av terapeuten att hitta tillbaka till sitt ursprung. Den börjar själv vrida sig, luckra upp, flöda, cirkulera och lösgöra. Jämför detta med en kiropraktisk behandling, då du snabbt forcerar skelettet till det rätta läget. Vad händer då med all vävnad runt omkring? Ofta drar muskler med mera, tillbaka skelettet igen för kroppen var inte alls med på vad som skulle hända. Varför? Jo pga att musklerna, senor, ligament osv är fortfarande sammandragna eller uttänjda beroende på vad som är problemet.
Läs gärna mer om forskning inom KST på Bröderna Tranbergs hemsida http://tranbergs.net/FORSKNING/tabid/180/language/sv-SE/Default.aspx
Vilken vecka det varit! Bland annat coola behandlingar, stallparty och clinic i Mariestad. För att nämna en häftig grej på en behandling, var när jag stod och jobbade med vridna halskotor på en häst, så helt plötsligt börjar hästen sträcka upp sig och vanligvis brukar det bli en "sjöhäst" en en "svanhals" sträckning när det lossnar i vävnader, men denna gången gjorde hästen det åt andra hållet, han sträckte huvudet uppåt och nacke/halsen neråt och krrrrrrrack sa det i kotorna! Så var det klart! Gött tyckte hästen! Coolt tyckte jag!
Clinicen i Mariestad som jag och en kompis åkte på, var som min kompis uttryckte det, "en kurs i hur man använder ett spö". Men som med alla kurser så tar man alltid något positivt med sig därifrån. Tränaren som är världskänd och kommer från Tjeckien, hade många bra saker att säga, dock kan jag inte hålla med om att det han sa, var det han lärde ut. Det var en träningsmetod som fungerar som en quickfix och många som kanske inte vet så mycket tycker säkert det är fantastiskt för hästarna gjorde som han sa, men de gjorde det för att inte få mer pisk. Där har vi en stor skillnad i om man får hästarna med sig för att de tycker det är kul att vara med oss/vill vara med oss, eller om hästarna gör det för att minska risken för pisk. Som alltid i sådana situationer ifrågasätter jag mig själv i vad jag gör och jag är fortfarande övertygad om det jag lär ut känns bra mycket bättre i hjärtat än det vi övervägande såg på clinicen. Ibland krävs det att man behöver använda spöet tex i farliga situationer eller som en förlängd arm, men det ska aldrig ersätta ett sunt förnuft och att vi slutar se vad det är för signaler hästen visar oss. För jag lovar er, börjar vi se vad hästen sänder ut i sitt kroppspråk och vi börjar förstå det, då behöver vi inte använda vårt spö. Förståelsen i att om hästen har tex ett dåligt beteende, så den vi ska visa spöet för isåfall, det är ryttaren/ägaren. För det är i princip alltid människans fel! Likadant med hundar, vems fel är det om vi har ett felbeteende hos hunden? Svar, Ägaren! Det är inte djurens fel. Det är vi människor som brister i kunskap. Kunskap, kunskap och återigen kunskap.
Försöker landa efter en ny härlig kurs i KS som avverkats i Trädet ovanför Ulricehamn och utöver all info som försökt tryckas in på skärmen, så har också skratt musklerna tränats vilket är trevligt. Det är en väldigt rofylld kursgård med både frukost, lunch och middag serverat varje dag, i sannerligen nyttig anda. Riktig lyx är vad det är och nu ska man försöka återgå till rutinerna hemma igen. Ska "bara" tvätta, vattna, mocka, träna, jobba, laga mat... ja ska vila lite också, för det behövs när man pumpats med info och behandlingar från morgon till tok(!) sena kvällar. Idag är det dags för nästa botulism vaccination dos, ja jag tar inga risker eftersom jag är tvingad att använda hösilage för min hästs lungors skull. Pest eller kolera? Hmm ja de får bli ett annat inlägg. Nu ska jag verka hovar och sen blir det lite mera jobb. Over and out.
Yta eller insida?
Alla pratar om hur dåligt/lite pengar vi har och kan inte göra allt vi vill eller drömmer om. Men vad prioriterar vi just nu, för att kunna göra det vi vill och behöver. Inte alla, men många har ändå så man klarar sig och hade vi haft mer pengar så hade vi användt upp de också och sagt samma sak som innan. Så vad prioriterar vi? Vad lägger vi pengarna på? Är det ytfinishen eller är det något bra för vår kropp och själ, är det något som ger något tillbaka. Alla har olika behov och lägger pengar på olika intressen, vilket är bra. Vilken tur att inte alla har samma intresse! Sen kan man prioritera olika inom varje intresse. Nu kommer jag såklart ta ett hästintresse exempel. Låt oss säga att vi nu har en viss summa varje månad att kunna lägga på vår häst, vad lägger vi då pengarna på? Är det ännu ett dyrt flashigt nytt schabrak som matchar bra ihop med lindorna OCH våra senaste inköpta ridbyxor med snyggt passande jacka till? Är det ett nytt pannband till tränset med massa blingbling på som alla kommer att beundra och säga "ååh, vad fint!"? Är det alla tio olika muslisorterna med olika tillskott i varje blandning som vi bara "måste" ha?
Eftersom frågeställningen i inledningen var yta eller insida, så kommer vi nu till insida.
Vad har vi hästen till? Är det en gräsklippare eller en häst för någon form av ridning. I gräsklipparfallet så spelar det inte så stor roll om hästen eller du är lite sne och vin och eventuellt har lite skavanker här och var för den ska ändå inte sittas på och kanske mår bra i övrigt. Men om du ska sitta på hästen, så är det viktigt att både du och hästen är någorlunda okej så att du inte sitter snett, belastar fel, rider i fel form, har felaktig sadel osv. Då kommer vi osökt in på vad gör vi i det fallet, gör för oss själva och för hästen? Ja oftast är pengarna slut för det där schabraket var ju så dyrt och alla de där olika kraftfoder blandningarna kostade ju flera tusen så att.. ja.. nej men vi får nog vänta med att fixa till mitt sneda bäcken och s formade rygg tills nästa lön, eller nej men vi får nog ta den där ridlektionen nån annan gång som jag egentligen behövde för min sits eller för att bli bättre tills nästa tävling. Det hade varit en energiboostning men nej det är ju så mycket annat jag behöver istället. Prylsamhället bara ökar och det vi dra ner på istället är det som verkligen ger oss nånting. Glädje, Njutning, Insikt, Upplevelser osv. Du behöver egentligen inte köpa någonting för att få glädje, för att bara sitta och lyssna på när hästarna tuggar förnöjsamt och frustar är ren musik för öronen. Lugnet som sprider sig i stallet när alla är nöjda och börjar bli mätta. Alla har vi räkningar att betala, inklusive jag (för den som tror att mitt företag är ideellt, nej det är det inte) kan vi fundera lite på alla prylar som det suktas efter om det verkligen behövs eller det fortfarande är habegäret som knackar på axeln.
Förstår inte varför jag har sån otur varje gång det ska filmas med mina hästar, alltid är det nått som går fel och denna gången blev det tydligen ingen film alls på rullen. Hmm.. jag fastnar nog helt enkelt inte. Jaja nån gång ska vi väl få till det, den som väntar på något gott.. en som väntat på något gott är Setanos nya fodervärd. Nu har han åkt efter några månader hos mig med behandling och träning. Vilka framsteg han gjort, det är helt fantastiskt! Han har blivit så mjuk och fin trots alla sina skador och extrema stelheter, så jag tror det är en tidsfråga innan vi får se detta ekipage på tävlingsbanan om de bara vill. En otroligt lättlärd häst och han ville aldrig sluta, särskilt när vi var ute i skogen, öronen var alltid spetsade framåt. Det känns extra bra att också hitta en lika fin fodervärd som kommer att ta väl hand om honom. Så all lycka till er båda från mig!
Går du och funderar på om det är något med din häst? Är den inte villig i träningen? Har den svårt i något varv? Känns det som du sitter snett? Känns det som du sitter på en slingrande orm? Hittar veterinären inget fel? Har du återkommande problem som inte löser sig med tex kiropraktik? Hör av dig till mig och få en konsultation gratis. Behöver hästen behandling betalar du för den. Klicka här för bokning.
Vill du träna?
Du kan träna uppsutten dressyr och få hjälp att korrigera sitsen och med nyttiga övningar få en samarbetsvillig, musklad och mjuk häst.
Från marken kan du träna frihetsdressyr, löslongering och bygga upp hästens form från grunden och ha en välmusklad häst när du sätter dig på den. Även NH. Klicka här för bokning.
Välkommen!
Är faktiskt fascinerad över människans syn på vissa saker. För att ta ett exempel så tar jag givetvis ett som gäller hästar. Om en häst har ett problem i kroppen, låt oss säga ont i ryggen. Frågar du hovslagaren vad det beror på, så är det hovarna, frågar du veterinären så beror det på hälta i benen, frågar du hästtandläkaren så beror det på tänderna, frågar du sadelutprovaren så är det sadeln, ja.. nu drog jag alla över en skarp kant och givetvis säger inte alla så men i många fall så har varje kategori ett visst område man fullständigt snöat in på och drar alla paraleller till sitt ämne. I helgen var jag och kollade på en duktig och känd tränare (namn helt ovidkommande i detta fall) som drog alla problem till en svag länd. Hur(!) ska de stackars ägarna veta vart de ska vända baken om vi inte har lite mer vidöppna ögon. Det finns duktiga proffessioner också som har ett bredare perspektiv på saker och ting, absolut, men den där kladden som alltid ska snöa in på samma sak,...mmh det är... synd, att de gör det.
Under mina träningar/behandlingar, försöker jag att få ägaren att börja se hästen på ett nytt sätt. Så att hästen inte förblir ett redskap, som en bil tex, utan det är en levande varelse med både kropp och själ. Som både kan bli skadad, ledsen, frustrerad, förbannad osv, om vi kör över de fullständigt , samt om vi inte ser hela hästen. Om vi bara väljer att titta på den där "lilla" grejen som kanske är ett symtom av något helt annat, så kommer vi missa massor. Om vi istället tittar med vidvinkelobjektivet så kanske vi ser en koppling till nånting helt annat och det kan givetvis vara en kombination av många saker, såsom hovar, tänder, sne rygg, fel sadel m.m.
Så, för att knyta ihop säcken av detta inlägg. Gå ut med nya ögon varje dag till hästen, precis så som de ser dig varje dag med nya och många gånger förlåtande ögon. Så kan vi många gånger förhindra många problem. För hur kan hästen alltid känna vilket humör du är på eller om du är skadad? Ja nu kan vi det allihop och jag hör riktigt hur vi säger det i kör... de ser på allt med nya ögon, varje dag.. hela tiden. Precis som vi borde göra.
Då kommer här nya datum för heldagsclinics du kan anmäla dig till. En liten förändring har skett angående fotfolk och det är att jag har begränsat antalet till 3 st. Men det kommer vara flera kurser under hösten/vintern så alla ska säkert få plats. Anledningen är för att kunna lägga den största uppmärksamheten till ryttarna och hästarna. De som kommer som fotfolk är ju givetvis nyfikna och har många frågor och ska självklart ha ett svar också, därav minskar jag antalet för att det inte ska ta för mycket tid från ekipagen. Dagen är utformad för att vara i lugn och harmoni, ett andrum från den stressade omvärlden och jag vill inte förlora den känslan, både för min egen del och för ryttarna.
Har du önskemål att jag kommer till dig och har kurs eller vanlig träning, bara hör av dig. Likaså om du är i behov av behandling till din häst.
Nya datum som går att boka för heldagsclinic.
30 september (fullt med ryttare, endast fotfolk kan anmäla sig)
14 oktober (platser kvar)
4 november (fullt med ryttare, endast fotfolk kan anmäla sig)
11 november (platser kvar)
Vid eventuellt halt väglag och det inte går att köra, ställs kursen in. Annars bindande anmälan.
Tryck här för att gå direkt till bokning. Här kan du också få mer info om upplägget m.m.
Välkommen alla!
SVT visade häromdagen ett mycket bra program som jag länkar till här http://www.svtplay.se/video/260406/buck Obs, kan endast ses i 28 dagar till, så passa på.
Se det, för det är väl värt tiden! Han berättar väldigt fint om sin syn på hästhanteringen och jag håller med. Många kloka ord!
Vill du komma som fotfolk på clinic i Växjö? Den 2 september och den 9 september är det dags igen och du har möjlighet att vara med en heldag eller halvdag som åskådare, för att kanske bli sugen på att själv vara med och träna??? Ta tillfället i akt, kom och titta. Du är välkommen med din anmälan här eller ring 0705477967.
Dagen är upplagd som så här.
Vi startar kl 9 med att samlas allihop för att gå igenom vad var och en vill ha ut av dagen. Sen gör varje ekipage en lektion var på förmiddagen. Sen tar vi lunch och därefter är det dags för (endast) ryttarna att ha ett pass utan häst, då de har någon form av avslappning, yoga, stretching. På eftermiddagen gör ryttarna varsitt pass igen. Sen samlas vi efteråt och går igenom vad som hänt under dagen och du får saker att träna på inför nästa gång du ska träna. Dagen är slut ca kl 17.
Låter det intressant? Bara hör av dig för mer info och bokning.
Välkommen till en lugn och harmonisk dag med mycket input i träningsväg!
Nya bilder på hemsidan! Gå in och kolla via länken här eller gå till fliken startsida och tryck på bilder.
Då var jag tillbaka från ytterligare en kurs i KST (läs mer här om mina hästbehandlingar och KST) och för varje kurs jag går, desto större blir världen. Det är fantastiskt att få lära sig det vi gör och vi har verkligen en bra lärare som gör sitt yttersta för att vi ska kunna ta till oss all kunskap. Det är guld värt. Nu ska jag ta det liiite lugnare i några dagar och få lite sömn, för det blev inte tillräckligt av den varan när man sover många i en sovsal och det snarkas till höger och vänster och dessutom är jag ganska lättväckt.
Det är något alla tänker på hoppas jag, dvs att vila upp sig när man under en tid inte fått sova som man ska. För sover vi inte tillräckligt, blir vi så småningom sjuka, ja likaså, äter vi inte som vi borde tar kroppen också stryk. Det är lätt att slinka in i ett dåligt hjul och få dåliga vanor men om vi funderar lite över det hela så lönar det sig i alla ändar om vi är rädda om våra kroppar. Om vi köper bra mat så mår kroppen bra, för det tar lika lång tid att laga till en hälsosam måltid som en icke hälsosam måltid. Om du lär dig vad som är bra mat för just din kropp, då har du chans att prestera bättre, för din ämnesomsättning är nöjd och du tar upp ämnen från maten som du bör. Om vi sover som vi ska, så har kroppen en chans att återhämta sig och bygga upp sig igen under sömnen. Det gör att vi blir mindre sjuka och orkar mer istället för att alltid gå på sparlåga och knappt hinna med någonting. För är du trött av för lite sömn eller dålig mat så gör du saker saktare. Är du stressad gör du också saker saktare för att ofta får man göra om det igen för att det blev slarvigt gjort och/eller för att du prioriterar fel och fokuserar inte på uppgiften, utan stimmar runt med onödiga grejer. Börja med att göra något för din kropp och knopp varje dag så får du till slut in det i dina rutiner. Börja inte med för mycket utan ta en sak i taget, så gör du det enklare för dig och det är mer troligt att du kommer fortsätta med det. Du gör dig själv en tjänst och alla i din omgivning, inklusive hästarna!!
Gå in på hemsidan för att boka höstens clinics och träningspaket.
Till clinicen den 9 september kan du fortfarande boka dig med häst. Övriga clinics kan du komma som fotfolk halv eller heldag. Anmäl dig innan.
Kolla de nya träningspaketen, lilla, mellan eller stora paketet beroende på hur ofta du vill träna.
Du kan också när som helst boka behandling till din häst oberoende om hästen har problem eller ej. Det är bra att ge hästen en rundsmörjning då och då för att förebygga skador och sjukdomar. Precis som vi människor går på massage till exempel emellanåt. Konsultationerna är fortfarande gratis ett tag till.
Höjning kommer ske den 1 september 2012 på behandlingar till 700kr per gång.
Har haft långväga besök av en gammal vän *Anna, i en vecka ungefär. Anna har själv sex stycken hästar men har inte jobbat med de på fyra år. Detta pga en kurs utomlands som inte var helt "optimal". Kursen resulterade i att hon inte vågade vara med sina djur och träna de, för att hon trodde att hon skulle göra fel eller skada hästarna och att hon skulle bryta ner de.
Anna har fått behandling av mig och vi har även tränat med mina hästar några gånger, vilket har resulterat i att hon har åkt hem som en ny människa med mycket bättre självförtroende, verktyg att jobba med OCH hon ska börja träna sina egna hästar när hon kommer hem. Jag vet inte vad ni tycker men jag är oehört glad, framförallt för Annas del som äntligen kommer att våga vara med sina djur igen. Utan att tro att hon ska kväva eller förstöra de.
Alla kan göra fel ibland för ingen är perfekt. Men om vi inser vad som gick fel, kan vi göra om det vi tänkte göra från början och förhoppningsvis göra rätt eller åtminstone göra bättre. Hästarna är otroligt förlåtande djur, på både gott och ont. Vissa människor utnyttjar deras godhet men som tur är finns en skara som vill djuren väl.
En story som tål att berättas.
*Fotnot. Anna heter givetvis något annat.
Dags att boka höst terminens träningar!
Här följer olika paket att välja på istället för att boka enstaka pass.
Lilla paketet
Boka 5 träningar för 1450kr
Mellan paketet
Boka 8 träningar för 2200kr.
Stora paketet
Boka 10 träningar för 2700kr.
Vill du boka enstaka träningar går det också bra, då är kostnaden 300kr per träningstillfälle.
Paketen måste bokas och betalas för att vara giltigt.
Det är terminsbaserat och måste utnyttjas samma termin som det bokas. Gäller ej heldags- och helgkurserna.
Det tillkommer resekostnad på 18kr/mil.
Onsdagar och lördagar är jag i Växjö. (Boka redan nu växjökunder, för att säkra en plats.)
Inget krav på förkunskaper!!
Här kommer en liten påminnelse om nästa clinic den 19 augusti mellan kl 9-17. Vill du vara med och träna med din häst eller som fotfolk halv/heldag. Välkommen med din anmälan!
Det är ett träningspass på förmiddagen och ett träningspass på eftermiddagen. Efter lunchen så har vi ett pass utan häst, då vi gör tex yogarörelser, stretching, meditation eller avslappningsövningar. Kurserna är väldigt omtyckta av både hästar, ryttare och fotfolk. Det går lugnt och trevligt tillväga och du har möjlighet att lägga upp träningspassen efter eget tycke och mål. Det är INGET krav på förkunskaper och INGEN behöver tycka att det är pinsamt! Alla är lika mycket värda och ingen är förmer än någon annan oavsett vad man kan. Alla kunskapsnivåer och kategorier är välkomna. Vi har kurs för att utvecklas tillsammans med våra djur och få bättre insikt och förståelse för både våra egna kroppar, hästen och markarbete/ridning.
Hjärtligt välkomna till ännu en härlig clinic!
Jag kan inte riktigt få nog av heldagskurserna jag har, för det är så härlig atmosfär, gemenskap, trevlig stämning och så attans duktiga elever!! Men dagarna tar ju slut som vanligt på kvällen så det är bara att se fram emot nästa omgång. Saknade min duktiga elev idag som alltid har en hjälpande hand här och var och även brukar lägga fingrarna på kameran ibland, så det blev inte så mycket bilder tyvärr. Men nån enstaka ska jag nog få in i bildgalleriet.
Ja, nu är också alla hästarna på hemmaplan genomgågna, kliade och fått den dagliga dosen uppmärksamhet, så nu väntar sängen gladeligen på mig och jag är inte emot att landa i den heller. Godnatt!
Gå gärna in på länken och kolla vad fina referenser jag fått av mina kunder. Tack än en gång för era värmande ord. Klicka här!
Nu är jag stolt sponsor till Emma Persson med sina två vackra araber Argentina och Al Mahab. Dem har satt siktet mot landslaget i distans och de kommer säkert att lyckas också. Det krävs en hel del för att bygga upp en häst inför dessa prövningar. Det är ett helhetstänkande som behövs och med Emmas fina hanteringssätt, kunnighet, långsiktiga uppbyggnad och förberedning med bland annat behandlingar av mig, ja allt detta krävs för att hålla hästar i elitform, så tror jag de kommer sopa banan med de andra. Emma, från mig.. Ett stort lycka till! Vi ses snart igen innan tävling.
Setano är en ursnäll 10-årig halvblod/fullblods valack som ska vara hos mig ett tag för behandling och träning. Han har fått ett par behandlingar som han har svarat på fantastiskt bra och jag har redan kunnat börja jobba igång honom från marken med löslongering och arbete vid handen med sidförande rörelser. Ni kommer säkert att få följa Setano på vägen i hans framgång hos mig. På bilden går han tillsammans med en av mina hästar och myser i det goda gräset.
Lite nytt för hemsidan igen. Jag har nu fasta dagar i Växjö varje vecka så att du alltid vet när du kan sätta upp dig för antingen träning, konsultation eller behandling. Det är onsdagar hela dagen och kvällen, samt lördagar på förmiddagen och tidig eftermiddag. Du kan boka dig här via hemsidan under flikarna träning eller behandling. Skriva mail eller ringa 0705477967. Givetvis kan jag boka andra dagar i veckan också vid behov.
Du kan också boka de populära heldags clinicen (1 dag) eller helg clinicen (2dagar)som är väldigt trevligt. Deltagare som varit med tycker mycket om upplägget. Varje dag ser ut så här. Alla tränar ett pass på fm, därefter lunch och ett pass utan häst. Eftermiddagen tränar alla också ett pass var. Du bestämmer själv om du vill rida eller jobba från marken. Max 3 deltagare med häst per clinic. Kostnad 700kr/person och per dag. Fotfolk är välkomna att titta antingen halvdag 100kr eller heldag 200kr.
Välkomna!
Välkommen som fotfolk på clinic med mig den 1 juli i Gemla.
Ta gärna med en kompis som är intresserad också. Anmäl dig till mig först, antingen via mail eller telefon se sidan Kontakt
Vägbeskrivning och mer info får du när du anmäler dig.
Halvdag 100kr
Heldag 200kr
Välkomna!
Idag är jag stolt sponsor till Dackeritten i Växjö. Lycka till alla deltagare!
En ny sida är upplagd under startsidan/bilder. Där kommer löpande bilder läggas in från tävlingar, behandlingar och träningar som sker under året. Nytt är nu också att jag igen tar emot hästar för in- och tillridning. Se under fliken träning. Tyvärr endast ett fåtal pga av platsbrist i nuläget, men hoppas att kunna ta emot fler när jag hittat en annan gård med större potential. Välkommen!
Vilken helg det blev! Jag var nog lika trött och nöjd som deltagarna och hästarna var på kursen jag hade i Skir i Växjö den 2-3 juni. Det blev en enorm skillnad på både hästar och ryttare efter 4 lektioner var. Underbart att se hur ekipagen sammansvetsades mer och mer efter varje träningspass. Som en av deltagarna sa "Det var guld värt".
Alla jobbade både från marken och uppsuttet och transformeringen skulle nog det mest otränade öga kunna se. Här kommer en bild från sista dagen. Fler bilder kommer att läggas in på hemsidan.
"Red zone horses" eller som man lätt översätter på svenska, hästar som är mycket farliga för sin omgivning kan skifta på några behandlingar bevisligen. Jag har sista tiden behandlat några stycken hästar som är extremt farliga att både behandla och hantera. När det sparkas både fram och bak, tänderna blottas och viner i luften, samtidigt som det steppas intensivt omkring i hela stallgången, då gäller det att vara på sin vakt och att inte ta det personligt och bli arg. För det är det dummaste man kan bli i en sådan situation. Det hade bara förvärrat det hela. Efter bara några behandlingar transformeras hästarna och blir som ljus under behandlingen och försvinner bort i drömmarnas land och bara njuter. Det är så fantastiskt att få se den förändringen som sker hos djuren. Lugnet som brer ut sig i stallet. Det är som ett transtillstånd. Jag är tacksam för att jag får uppleva sådana saker och ännu tacksammare blir jag när ägarna nästan gråter av glädje, när de ser en ny sida hos sina hästar, som de kanske inte sett förut.
Jag gratulerar till guldmedaljen som Emma Persson och araben Argentina tog i helgens distanstävling på 8mil. Jag hara haft äran att få behandla Emmas häst några gånger innan tävlingen, vilket verkligen lönade sig på prispallen. Hästen ångade igenom alla milen lätt som en plätt och ekipaget förbättrade även sin ridtid på sträckan.
Vid mitt återbesök någon dag efter tävlingen var hästen fortfarande i god form. Vilket är ett fint bevis på hur bra behandlingarna fungerar. Elit hästar som Argentina, som utsätts för stora påfrestningar behöver lite boostning både före och efter tävlingar, så håller dem både bättre och längre. Gå gärna in på Emmas egen hemsida www.ismeearabians.com och läs mer om distans och araber bland annat.
Foderintag är ett hett ämne och det finns en hel uppsjö med olika fodermärken och tillverkare som kan förvirra den bästa. Var senast igår på en föreläsning för veterinär Sara Nyman som forskat vid SLU om både vatten och foder. Precis det som jag själv berättar för mina kunder, det förespråkade även Sara och som vanligt lär man sig alltid något mat nyttigt vid nya föreläsare. Kommer att berätta lite av en viktig del från föreläsningen. Man spelar väldigt mycket på människors känslor när det gäller våra fyrbenta djur. Detta gäller inte bara foder, utan även allt annat vi lägger pengar på för våra hästar. Man intalar folk att hästarna behöver verkligen alla dem där 20 tillskotten som står på hyllan i affären och trånar efter dig. Så när vi har gått ifrån affären några tusenlappar fattigare, så hurrar tillverkarna bakom våra ryggar. Det är tragiskt att man får göra så som fodertillverkare men jag hoppas att det är okunskap som gör att man kläcker den ena foder ideén efter den andra som faktiskt INTE behövs! Det dem inte inser är att dem faktsiskt har ett ansvar också när man bombaderar markanden med alla preparat. För vem vill inte ge sin häst det "bästa" fodret man kan ge??? Så är spelet igång...
Kort och gott är det bara ett sätt att tjäna pengar på för tillverkarna och vi hästägare får större hål i plånboken.
Gårdagen ägnades hos Vilja Center i Anderstorp. Där behandlade jag några hästar som används i verksamheten för att ge hästunderstödda aktiviteter till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras familjer, samt även ledarskapsutveckling till företag med mera. Gå gärna in på hemsidan www.viljacenter.se och läs mer.
Gården ligger i mysig miljö i en by som kallas Kärvaryd utanför Anderstorp. Företaget drivs av Melinda och Susanna som är två riktiga eldsjälar. För det märks att dem brinner för sitt företag. När vi sitter och pratar lyser det i ögonen på dem och det gör det säkert på mig också, för det är så härligt att möta människor som tänker på samma sätt som sig själv.
Hästarna som jag behandlade, var mycket känsliga och trevliga individer. Det märks att dem fått vara hästar och blivit hanterade efter sin egen förmåga. För första gången behandlade jag en häst helt eteriskt, vilket kändes suveränt och det hände fantastiskt mycket med hästen. Ser fram emot nästa behandling för att se vad som hänt i kroppen på hästen där emellan.
Tack snälla goa Susanna och Mimmi på Gåvetorps Islandshästar, för en lärorik och trevlig stund på era välridna islandshästar. Det var nyttigt att få prova på en annan ridstil och känna dem härliga gångarterna på dem fina hästarna. Jag ser fram emot att följa med er på tävlingarna i vår och få lära mig mer av "isis"-världen. Bilden är på Imd, hästen som jag fick rida.
Det ser ut som hon är kär i dig!!!! utbrister ägaren om den vackra skimlen, när jag frågar henne om hon ser uttrycket i hästens ögon. Jag kan inget annat än le åt den härliga spontaniteten från ägaren, när jag står med hästen lös i paddocken. Vinden biter i kinderna idag och det är inte det trevligaste vädret att jobba i, men det går verkligen inte att ta miste på hästens glittrande ögon, mjukt blinkande, ja, det såg ut som hon log... hon log med hela själen. Man kunde nästan ta på lyckan som strålade ut, bara av att bli sedd.
Kan en häst bli kär i en människa? Nja, inte på det sättet vi homo sapiens blir iallafall. Men vi kan få hästarna att tycka det är minst lika roligt att vara med oss som det är att vara med kompisarna i hagen. Hur är det möjligt? Jo, om vi har konsekventa regler som djuren förstår och inte regler som vi tror dem förstår, utan så som djuren kommunicerar med varandra. Om vi är respektfulla. Om vi lär oss se djuren för den dem är och inte bara kör över dem som om dem vore en bit skrot utan känslor. Om vi har roligt tillsammans med våra djur och inte bara gör saker för vår egen vinnings skull. Då... kan vi upp nå det!!
Glad i hågen bestämde jag mig för att åka på dressyrtävling idag. När jag går ur bilen vid ridhuset, huttrar jag till lite av det råa vädret, men jag tror både jag och ryttarna var glada för att det åtminstone inte var snö på marken, men jag hade uppskattat någon mer plusgrad.
Idag var det klasser från LB till Msv. Ställde mig först vid framridningsbanan för att insupa atmosfären där. Där fanns många tjejer i varierande åldrar som var mer eller mindre nervösa, vilket givetvis smittade av sig på hästarna. Men det som slog mig mest när jag stod där idag, var hur dåligt människor förstår sig på sina hästar. Efter en stunds överblick på hästar och ryttare så ser jag att ungefär 50% av hästarna har från måttligt till mycket kraftiga besvär med sin kroppar. Dem uppvisar smärtan på olika sätt, någon flippar ur, någon stretar emot allt vad den kan, någon försöker gå på ett onaturligt sätt för att slippa undan osv. Det jag hör i samtalen mellan ryttare och kompisen/tränaren som står på marken är citat, "det sitter i huvudet" . Sen följer en upprapning av vad ryttaren borde göra för att hästen ska citat, "skärpa sig".
För att gå till ryttarnas sitsar, tror jag att jag såg 1 som satt med i hästens rörelsemönster fint och inte emot den och det var för övrigt den hästen som gick bäst och som till synes inte såg ut att ha ont någonstans.
Ledsen att riva den föreställningen många haft/har med sina hästar. Men det är inte så att en häst gör saker för att jävlas, vara dum eller att "det sitter i huvudet". Den har ofta en god anledning som många inte ser, därför vi är inte vana att titta på problemet på det sättet. Om vi kunde försöka montera ner det där vidvinkelsystemet som suttit på kameran och sätta det på våra ögon så skulle världen se lite annorlunda ut. Vi skulle behöva backa några steg för att kunna se ännu klarare av vad som visas i linsen. Hästar är otroligt snälla varelser och försöker göra sitt bästa hela tiden, men när det gör ont eller när det tar emot att utföra vissa saker, så eftersom dem inte kan berätta det muntligt för oss så måste dem visa det i sitt kroppsspråk. Kroppsspråk är något vi föds med och vi vet vad det innebär när vi är små, men någonstans på vägen till vuxen människa går kunskapen i träda. Men det är inte svårare än att ta upp det till ytan igen. Vad är det vi säger till barn när dem precis har trillat, jo upp och stå igen! Du klarar det!!! Vissa säger det med ord, andra med kroppsspråk...
Tandvård kära hästägare! Det är dagens bloggärende. Jag vet inte hur ofta jag påpekar för hästägare jag är hos, att kolla hästen i munnen 1 GÅNG OM ÅRET. Det är minst lika viktigt som att du behöver verka hästens hovar. SNÄLLA förstå det, för det är väldigt viktigt! Låt en häst tandläkare eller special utbildad veterinär göra jobbet så att det blir ordentligt gjort. Ja, det kostar lite men det kan det vara väl värt, med tanke på ett fall jag fick berättat för mig idag, som inte var så trevligt och frågan är, hur bra den hästen kan bli i fortsättningen?
Tamhästar har inte möjligheten att få tugga som en vildhäst och sliter därmed inte tänderna som dem borde göra. I enstaka fall, finns hästar som knappt behövs raspas vid den årliga tillsynen i munnen, men tänk att mycket kan hända på ett år och det är inte lätt att själv göra en inblick i munhålan om något skulle hända där.
Så än en gång, kolla din häst i munnen 1 gång om året!
Senaste uppdateringen om den 7-åriga araben. Hästen fick sammanlagt 4 behandlingar och det som hände var följande. Det lossnade i nacken mellan kraniet och första halskotan och det började mjukna i musklerna och vävnaden som höll det i ett stramt "koppel" och det kan nu flöda friare i blodkärl osv. Redan när jag kom andra gången var blicken på hästen helt annorlunda, från stora uppspärrade ögon som nästan vill poppa ut, till en lugn och nöjd blick. Halsen blev mjuk och vridmomenten som var svårare till vänster försvann och var lika lätt åt båda hållen till slut. Ryggmusklerna släppte sitt muskelförsvar och rörligheten kom tillbaka i ryggkotorna, hela vägen från sakrum och framåt. Tyvärr vet jag inte i skrivande stund om den sociala delen i flocken har blivit bättre, för ägaren visste inte.
Nu håller jag tummarna för att försäljningen till Norge ska bli av och att den isåfall nya ägaren tar väl hand om den fina lilla hästen.
Slut på meddelandet för denna gång.
På bilden ser du en 7-årig arab. Enligt ägaren så slänger hästen mycket med huvudet både i hagen och under ridning. Har även sociala problem i flocken och blir lätt mobbad av dem andra. Har varit hos veterinär och kiropraktor flertalet gånger men problemet kvarstår. Har provat ett helt gäng av sadlar, så att det inte är det som trycker och gör ont. Hennes tänder har blivit kollade och ska vara utan anmärkning. Ägaren är också nogrann med att inte dra hästen i munnen när hon rider , utan rider med en väldigt försiktig hand.
När jag kör in på gården så håller hästarna på och busar som mest, så vi passar på att kolla hur hon rör sig och det ser rent och fint ut i alla gångarterna. Vid genomgång av hästen i stallgången så finner jag kompressioner i kraniet och första halskotan, och hon är väääldigt öm där. Korsryggen rör sig inte helt optimalt heller. Hästen har haft problemet länge så det kommer kräva några behandlingar. Så, det är bara att köra igång, behandling med akupunktur och KST.
Efter en skön ritt med båda hästarna, i ett väldigt behagligt väder med plusgrader, så ska jag uppdatera lite nyheter.
Behandlingarna med Moses. Efter 4:e behandlingen så går han riktigt rakt och inte på 3 spår. Han stretchade även ut det dåliga bakbenet själv denna gången också. Vid 5:e behandlingen somnar han så djupt att han håller på att trilla och vi får putta till honom lite för han ska vakna, i slutet av behandlingen så blev hela hästen genomsvett. Efter 6:e behandlingen känns hästen otroligt nog färdigbehandlad. Bäckenet är rakt, ryggen har kommit upp fint. Han har ett lite kortare steg med det dåliga benet, men enligt ägarna har han haft det i många år och vi får nog nöja oss med det fina resultat som blivit trots den dåliga prognosen från veterinären.
Senaste nytt är Träningsweekend gå gärna in på länken och läs mer. Senaste anmälan är 1 mars. Först till kvarn!
Välkommen med din anmälan!
Idag har jag haft besök av en tidningsreporter under en av mina behandlingar. Mycket trevligt måste jag säga!!
Fortsättningen på Moses..
Behandlingarna gör susen. Efter 2:a behandlingen, så börjar han bli mer och mer rak i sin gång. Hela bäckenet börjar räta upp sig. Sakrum börjar lossa och röra sig lite. Svullnaden han fått efter kortison sprutorna vid knäleden börjar minska. Han blir också piggare i blicken, rör sig mer i hagen.
Under den 3:e behandlingen, berättar ägaren att han hade galopperat i hagen dagen innan! Vilket han inte gjort på länge.
Under behandlingen kom ryggen upp sig. Tidigare var ryggmusklerna väldigt spända och ja, det såg inte ut att vara så mycket muskler där, men nu slappnade ryggen av och musklerna kom upp, inte hela vägen men en bit på vägen. När jag behandlade runt knäleden på den dåliga sidan, så efter en stund stretchade han själv ut bakbenet så långt han kunde och sen stampade han till i marken så det dånade omkring oss.
Återkommer med ny information i veckan.
Det här är Moses. Han är en underbar 16 årig shirevalack, mäter 187 i mankhöjd! Ja, det är en stooor häst. Innan jul 2011 träffade jag Moses för första gången, då gick han på 3 spår och hade en märklig gångstil med sitt vänstra bakben. När han stod stilla, så vilade han alltid det bakbenet och han satte sig även på en stock som användes för uppbindning under tiden jag undersökte honom, för att kunna avlasta sitt ben. Han var även skev i bäckenet och låst i princip hela ryggen. Han visar ingen smärta när man tryckte någonstans och heller ingen svullnad. Innan mitt besök, hade en veterinär varit ute, som satte diagnosen hovböld, fick medicin men blev inte bättre. Det hade även varit en kiropraktor där 2 gånger men ägarna tyckte inte han blev bättre av det heller. Jag kände att något inte stod rätt till med Moses och rekommenderar ägarna att åka till klinik. Veterinären på kliniken gör en hältutredning och hittar i vänster knäled, lösa benbitar, kraftig artros och en rejäl inflammation. Pga hästens ålder opererar man inte bort dem lösa benbitarna. Han får kortison injektion i leden och vid återbesöket får han ytterligare en injektion i leden. Ingen större förändring i gångstilen heller efter dessa injektionerna. Ägarna får också med sig recept på inflammationsdämpande som ska intas i fodret i ca två veckor. Ingen större skillnad efter detta heller.
Efter att ha tittat på röntgenbilderna och veterinärjournalen, diskuterar jag med ägarna över hur vi ska göra och vi vill alla ge honom en chans till att bli bättre. Nu vet vi vad som är fel och kan utgå ifrån detta i mina behandlingar. Han kommer antagligen inte kunna dra några timmerlass längre men han kanske kan fungera som läromästare för sina andra shirekompisar. Så vi bestämmer att jag ska ge honom intensivbehandling. Varannan dag i 2 veckor, med kinesisk akupunktur och KS. Redan vid första behandlingen jag gör, så svarar hästen bra , han börjar vila, även på det högra bakbenet, vilket han inte gjort på väldigt länge. Han stampar med båda bakbenen när cirkulationen börjar komma igång och det börjar hända saker i kroppen. Det vibrerar i hela stallet för det är rejäla stamp av en shire på ja, minst ett ton. Efter en stunds behandling så kommer gäspningarna på löpande band. Jag kommer uppdatera snart igen om Moses behandling, hur det går för honom.